Raketter fra Gaza-stripen mot Israel i morgentimene lørdag. Foto: AP Photo/Fatima Shbair 

Flere personer er drept og flere hundre er såret i angrepene mot Israel lørdag, ifølge avisene Haaretz og Jerusalem Post. Israel varsler en fryktelig hevn.

Det er svært omfattende angrep som nå rettes mot Israel fra palestinsk side.

Det angripes både med store antall raketter og med terrorister som trenger seg gjennom grensen og inn i Israel.

Tallene på ofre vitner om at dette er en krig, og ikke nok en enkeltstående terroraksjon.

Ambulansetjenesten Magen David Adom har meldt om én drept kvinne og minst 15 sårede. Men ifølge de to avisene er tallene langt, langt høyere, skriver NTB.

Begge de to avisene melder om hundrevis av sårede israelere. Det er dramatiske tall.

I tillegg skriver de at en lokal israelsk tjenestemann, lederen for et regionalt råd, er blitt drept i en skuddveksling med væpnede palestinere.

Det er uklart hva som er Hamas sine planer videre. En nærmest fullskala krig mot Israel slik det nå legges opp til, er terrorgruppen nødt til å tape.

Israel vil trolig svare med å ville utrydde Hamas en gang for alle.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har allerede uttalt seg i klare ordelag i den retning:

– Fienden vil betale en pris som de aldri før har opplevd.

Huitfeldt fordømmer angrepene

Norge fordømmer på det sterkeste angrepene på israelske sivile, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Hun ber om umiddelbar stans i angrepene i Israel.

– Situasjonen er fortsatt meget uoversiktlig, men vi har så langt ingen indikasjoner på at norske statsborgere er kommet fysisk til skade i angrepene, sier utenriksministeren.

Utenriksminister Huitfeldt er fra tidligere kjent som en varm støttespiller for og tilhenger av palestinsk side i konflikten med Israel. Det er uvisst om dette brutale angrepet fra palestinerne vil påvirke hennes grunnleggende syn i så måte.

Fordømmelser over hele Europa

EU fordømmer utvetydig angrepene mot Israel fra den væpnede palestinske gruppen Hamas og ber om umiddelbar stans i volden, ifølge utenrikssjef Josep Borrell.

– Vi følger med lidelse nyhetene som kommer fra Israel. Vi fordømmer utvetydig angrepene fra Hamas. Denne fryktelige volden må stanse umiddelbart, sier Josep Borrell i en uttalelse lørdag.

– Terrorisme og vold løser ingenting. EU uttrykker solidaritet med Israel i denne vanskelige stunden, fortsetter EUs utenrikssjef.

Kraftige fordømmelser av Hamas’ angrep kommer også fra en rekke europeiske regjeringer, deriblant Tyskland, Tsjekkia, Danmark og Sverige.

–  Sveriges regjering fordømmer disse hensynsløse angrepene fra lufta og fra land, og står sammen mot terrorisme, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.