Den danske regjeringen setter bistanden til palestinerne på pause, opplyser utviklingsminister Dan Jørgensen. Departementet vil sørge for å unngå direkte støtte til angrep.

Dette ble bestemt etter et møte mellom regjeringspartiene tirsdag morgen, i forlengelsen av den palestinske gruppen Hamas sitt terrorangrep på Israel lørdag, skriver Berlingske.

– Vi har besluttet at sætte den danske udviklingsstøtte til Palæstina på pause, sier Dan Jørgensen (S) til Ritzau.

Samtidig settes det i gang et arbeid med å gjennomgå støtten i detalj med sikte på å sikre at ingen danske midler går indirekte til å støtte angrep på Israel.

– Vi vil gennemgå den med tættekam, for vi vil være helt sikre på, at de danske midler, der går til Palæstina, ikke indirekte kommer til at støtte terrororganisationer, eller organisationer der på anden måde bakker op om Hamas, understreker Jørgensen.

Dermed følger Danmark etter Tyskland og Østerrike, som også har bestemt seg for å stanse bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene inntil videre.

I går sa EU-kommissær Oliver Varhelyi at EU-kommisjonen inntil videre stanser alle utbetalinger til palestinske selvstyremyndigheter. Men noen timer senere snudde EU, og sa de ikke ville stanse utbetalingene «ettersom det ikke er planlagt noen i nærmeste framtid».

Den norske regjeringen, som ikke vil kalle Hamas en terrororganisasjon, skal gjennomgå bistanden til Gaza.

– Vi gjør grundige risikovurderinger av alle som får støtte fra Norge. Når det gjelder dagens prosjekter i Gaza, vurderer vi nå om de er mulige å gjennomføre og ser også på om det er bedre måter disse pengene bør brukes på, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til TV 2.

Huitfeldt understreker at den økonomiske bistanden ikke går til Hamas.

– Det er livsviktig at folk i Gaza har mat og medisiner. Dette bidrar Norge til gjennom blant annet FN og Røde Kors, som daglig redder liv og lindrer nød. Vi følger nøye med på situasjonen på bakken og vil fortløpende vurdere om det er behov for mer støtte. Vi har gode rutiner for å sikre at våre penger ikke går til Hamas, sier statsråden.

Les også:

Norge vil ikke kalle Hamas for en terror­organisasjon

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.