Guri Melby, leder i Venstre. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL

Venstre-leder Guri Melby mener KrF og FrP er nyttige idioter for Hamas når de ber om stans i støtten til Palestina. FrP-leder Sylvi Listhaug mener idiotiet ligger hos Venstre.

Det ble en usedvanlig frisk ordveksling omkring norsk støtte til palestinerne i forbindelse med krigen som pågår.

Her er det to parter som er i tottene på hverandre, på den ene siden Venstre, og på den andre KrF og FrP. Her kaller begge parter hverandre «nyttige idioter for Hamas».

NTB-Amalie Vadla og Daniel Lundby Olsen melder om saken.

Venstre-leder Guri Melby var først ute med idiot-merkelappen:

– Vi må stanse alle forsøk på å kutte i utviklingsbistanden til Palestina, som både KrF og Frp tok til orde for. Land i regionen advarer sterkt mot dette og mener det ville skapt en svært farlig situasjon, sier Melby i en tale under Venstres folkevalgkonferanse.

– Da synes jeg KrF og Frp gjør seg til nyttige idioter for Hamas.

Hun understreker at Hamas ikke er Palestina, og at halvparten av befolkningen i Gaza er barn og unge.

– De har ingen steder å flykte når Israel svarer på terroren fra Hamas. Gaza er hermetisk stengt.

I talen gjentar Melby at Venstre støtter kravet om en humanitær «pause» i krigshandlingene og krever at Israel avslutter blokaden av strøm og vann. Hun brukte ikke ordet våpenhvile.

– Skuffende kunnskapsløs

Melbys krasse utspill får raskt svar fra Dag Inge Ulstein, KrFs nestleder og utenrikspolitiske talsperson. Han går hardt ut mot Venstre-lederens uttalelser:

– Uttalelsen fra Melby fremstår rett og slett skuffende kunnskapsløs. KrF er krystallklare på at humanitær bistand må styrkes, sier han til NTB.

Han fortsetter:

– Det KrF har tatt til orde for, er å kutte direkte budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter. Dette er penger som går direkte til budsjettet til myndigheter som har nektet nytt valg de siste 17 årene, som ikke tar avstand fra Hamas sine terrorhandlinger, som utbetaler terrorlønn, og som kaller Putin et forbilde på internasjonal lov.

– Melby vet selv at støtten til palestinske selvstyremyndigheter og humanitær bistand er to forskjellige ting, sier Ulstein videre.

Frp-leder Sylvi Listhaug: – Uforståelig fra Venstre

Også Sylvi Listhaug kommer på banen, med et svar på vegne av FrP. Hun sender idiot-merkelappen i retur til Venstres leder:

– Dette er skremmende naivt fra Venstre, som her stiller seg på feil side og opptrer som nyttige idioter for krefter som ønsker å utslette staten Israel.

Det er uforståelig at Venstre vil fortsette en politikk der man risikerer at norske skattepenger i verste fall finansierer terrorvirksomhet, sier Listhaug.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.