«Please Boycott My Country», skriver Torkel Brekke i et debattinnlegg i Wall Street Journal. «Jeg er dypt bekymret over å måtte konstatere at en moderne form for antisemittisme sprer seg i mitt eget land», skriver den norske professoren i en av verdens største aviser. Norge er da også nylig kåret til Europas mest jødefiendtlige land av en israelsk avis.

Den nye antisemittismen er forsøkt skjult under begrepet antisionisme, skriver Brekke:

«Selv om den er forkledd under et annet navn — «antisionisme» — kan dens røtter spores tilbake til et vel dokumentert sovjetisk apparat av anti-Israel og antivestlig propaganda. Denne giftige ideologien er en trussel mot jøder overalt», skriver Torkel Brekke.

Han har en doktorgrad fra Oxford University og er i dag ansatt som professor i religion og samfunn ved Menighetsfakultetet, etter at han i fjor trakk seg som leder for et prestisjeprosjekt om mangfoldsstudier ved OsloMet. Brekke er også tilknyttet C-REX, senter for ekstremismeforskning, og har publisert mye om muslimer ved Prio, blant annet om muslimers behov for rentefrie halal-lån. Men i det siste har han markert seg mye til forsvar for jøder, blant annet med boken «Ingen er Uskyldig», i fjor, om antisemittismen på norsk venstreside.

Tre norske læresteder har kansellert Israel

OsloMet er ett av tre norske læresteder som nylig har kansellert avtaler med universiteter i Israel. Noe de selv hevder ikke egentlig er boikott, men som selvfølgelig likevel oppfattes som akademisk boikott av Midtøstens eneste demokrati.

Brekke mener vedtakene og uttalelsene som har blitt gjort ved OsloMet, Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Nord universitet er «tydelige indikasjoner på antisionistisk stemning» i Norge. Noe han skriver mye om i innlegget i Wall Street Journal, og der han oppfordrer amerikanske universitetet til motboikott.

Foreslår motboikott

«Amerikanske universiteter burde vurdere å gjennomføre mot-boikotter mot utenlandske universiteter som forsøker å isolere Israel. Å velge Norge vil være en god start.

Det vil forhåpentligvis få norske studenter og forelesere til å tenke kritisk igjennom egne antisemittiske holdninger», skriver Brekke, som i innlegget viser til dobbeltmoral i norsk akademia, og at Israel-boikott innebærer en forskjellsbehandling:

«Selv om boikottene begrunnes med Israels krigføring i Gaza, har forskningssektoren knyttet tettere bånd med Kina. Boikott av «de verste statene» som Iran, Nord-Korea eller Myanmar vurderes heller ikke», skriver professoren.

En avfotografert versjon av Torkel Brekkes innlegg i Wall Street Journal har sirkulert på Facebook de siste dagene. Skjermdump.

Antisionisme og antisemittisme

Nettavisen Khrono har snakket med OsloMet-professor Hege Hermansen, en av pådriverne for at OsloMet skal innføre en akademisk boikott av sine israelske samarbeidspartnere. Hun har lest innlegget til Brekke, og påpeker at antisionisme og antisemittisme er ikke det samme.

— Det finnes mange jøder som er antisionister, for eksempel representert gjennom Jewish Voices for Peace, sier Hermansen, og nevner en Soros-støttet aktivistorganisasjon i USA, på linje med om en skulle spurt Human-Etisk Forbund om julegudstjenester; svaret er gitt.

Universitetet i Sørøst-Norge valgte å si opp sine utvekslingsavtaler med Universitetet i Haifa og Hadassah Academic College i Jerusalem. Khrono har snakket med rektor ved USN, Pia Cecilie Bing-Jonsson, som hevder at de ikke har innført en akademisk boikott.

— USN er rystet over Israels angrep på Gazas sivilbefolkning og infrastruktur og den katastrofale humanitære situasjonen dette har medført i Gaza. Det er bakgrunnen for at vi ikke ønsker å ha samarbeidsavtaler med universiteter i Israel nå. Det innebærer ikke en akademisk boikott av Israel, skriver Bing-Jonsson.

Khrono er en nettavis for høyere utdanning og forskning som eies av OsloMet.

Kåret til Europas mest jødefiendtlige land

En israelsk storavis har nylig kåret Norge til Europas mest jødefiendtlige nasjon. En av storavisen Ynets mest renommerte skribenter, Itamar Eichner, har skrevet en lengre kommentar om Norges forhold til Israel, massakren 7. oktober og det påfølgende motangrepet i Gaza, skriver avisen Dagen, som nevner flere av eksemplene som angis som grunnlag for «kåringen»:

* Norge har flere ganger nektet å anerkjenne Hamas som en terrororganisasjon.
* Norges utenriksminister Espen Barth Eide har, i tillegg til å fraråde Kong Harald fra å sende et kondolansebrev, gjentatte ganger sammenlignet Israel med Russland.
* Norge som eneste nordiske land, stemte for en resolusjon i FN som gikk inn for våpenhvile uten å nevne gislene, eller Hamas.
* En norsk ‘fredsaktivist’ ble angivelig fersket på film da han spyttet på bilder av gisler. (Se video i Ynets artikkel)
* Norge er blant UNRWAs største støttespillere, selv om noen av dem anklages for å ha deltatt under massakrene 7. oktober.

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, skrev et innlegg i egen avis 29. februar der han spurte hvordan Norge ble Europas mest Israel-kritiske land. Og han hadde selv svaret: NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold og utenriksminister Espen Barth Eide har et betydelig ansvar, skrev redaktøren.

Israelkritikken i Norge kan tidvis føles overveldende, mener Selbekk.

«Men hvordan har det blitt slik her hos oss, i landet som en gang var et av verdens mest Israel-vennlige? Det er helt åpenbart at opinionsdannere innen media og politikk har en stor påvirkning», fortsatte Selbekk.
Han nevnte som et eksempel når NRKs Midtøsten-korrespondent sier rett ut at hun mener at Israels statsminister Benjamin Netanyahu bør gå av.

«En slik offentlig meningsytring ville i de fleste tilfeller ha gjort en journalist inhabil og uegnet til å jobbe med dette feltet. Men når det er snakk om Israel, er det tydeligvis andre regler som gjelder.»

Selbekk kunne kanskje også nevnt NRKs Yama Wolasmal, muslimen fra Afghanistan som i starten av den pågående krigen mellom islam og jødene var hovedreporter for dekningen. Og kanskje var han ikke alltid like habil?

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.