Universitetet i Sørøst-Norge Campus Bø.  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Universitetet i Sørøst-Norge sier opp sine samarbeidsavtaler med to israelske universiteter. Rektoren sier at det ikke er snakk om en akademisk boikott.

Norske universiteter og læresteder fortsetter sin nye trend med å drive «utenrikspolitikk» på egen hånd.

Det er gjerne Israel, det lille, demokratiske landet innklemt blant muslimske diktaturer i Midtøsten, som er hoggestabbe for denne politiske aktivismen fra universitetenes side.

Noen andre land i verden har sjelden norske akademikere, kunstnere, artister og øvrige «boikottere» sjelden noe å utsette på. Der er alt åpenbart såre vel.

Nå meldes det om at Universitetet i Sørøst-Norge (USN) sier opp sine samarbeidsavtaler med to israelske universiteter.

– USNs ledelse er rystet over Israels angrep på Gazas sivilbefolkning og infrastruktur, og den katastrofale humanitære situasjonen som nå rår på Gaza, sier rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson i en pressemelding.

Det er avtalene med Universitetet i Haifa og Hadassah Academic College i Jerusalem som sies opp.

– Vi ønsker å gi en tydelig beskjed om at krigføringen som staten Israel nå utfører på Gaza er uakseptabel, og undergraver det demokratiske fundamentet som alle universiteter skal bygge på, sier Bing-Jonsson.

Dette er en utenrikspolitisk markering på vegne av Norge, som ikke på noen måte er initiert eller anbefalt av regjering, ansvarlig departement eller storting. Dette er noe et knippe personer på bakrommet på USN selv har funnet ut at er er god ide.

Det ligger heller ingen avstemning blant studenter eller et samlet kollegium ved universitetet bak beslutningen. UNS sin ledelse er «rystet», det er grunnlaget.

Rektoren mener likevel at det ikke dreier seg om en akademisk boikott.

– Akademisk frihet er en kjerneverdi for oss, og samarbeid på tvers av landegrenser er viktig for å opprettholde dialog også i konfliktområder, derfor ønsker vi ikke en boikott, sier hun.

Ifølge NTB kommer ikke den nevnte ledelsen ved USN med noen kritiske bemerkninger til det bestialske terrorangrepet mot isralske sivile 7. oktober. Der ble også en rekke skolelever og studenter ble rammet, spesielt i massakren mot ungdomskonserten i ørkenen.

Noen vil mene at dette er et «godt initiativ» fra USN. Andre vil kalle det pinlig og lite veloverveid.

USN er imidlertid ikke først ute med dette i sitt miljø her i landet, se sak under.

Les også: 

Norge har fått sitt første offisielt anti­semittiske universitet

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.