Israelske stridsvogner rykket fredag kveld inn i Gaza, men det er ikke den store offensiven ennå. I FNs hovedforsamling stemte 120 land for våpenhvile, men resolusjonsteksten nevnte ikke Hamas. Likevel stemte Norge for.

Den ikke-bindende resolusjon tar til orde for en umiddelbar humanitær våpenhvile.
Det oppfordres til «en umiddelbar, varig og vedvarende humanitær våpenhvile som fører til opphør av fiendtlighetene».

Hamas har også i dag skutt raketter mot Tel Aviv. En vedvarende våpenhvile vil si at Hamas vinner.

14 land stemte imot, og 45 land avsto.

Jordan har forfattet resolusjonsutkastet, som måtte ha støtte fra to tredeler av FN-medlemmene som var til stede i salen.

Norge er blant de 120 landene som stemte for den jordanske resolusjonen, hvilket er oppsiktsvekkende, gitt at teksten ikke nevner Hamas.

Før avstemningen ble et utkast til endring i resolusjonsteksten, forfattet av Canada, diskutert. Dette utkastet fikk ikke nok stemmer til å bli vedtatt. 88 land stemte for, blant dem Norge. 55 land stemte imot, og 23 avsto fra å stemme.

Canada presenterte sitt forslag til endring i teksten fordi det jordanske utkastet ikke navnga Hamas. Den jordanske formuleringen, som altså ble vedtatt, nevner ikke Hamas. (NTB)

Israel reagerer sterkt på at FN ber om våpenhvile uten å nevne Hamas eller gislene.

Senator Richard Blumenthal (D) har møtt kronprins Mohammad bin Salman, som skal ha formidlet at Saudi-Arabia ikke vil ha noen forståelse for en israelsk bakkeinvasjon.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.