Jonas Gahr Støre hiver seg på fordømmelsen av Israel og kaller det en «overreaksjon» og brudd på folkeretten. Han tar ikke stilling til at terrorgrupper ikke er beskyttet av folkeretten og at det er Hamas som skyver sivile foran seg, helt bevisst. Hovedkvarter legges under sykehus.

– Det heter i folkeretten at det må være forholdsmessig. Det skal tas hensyn til sivile, og det er humanitærretten helt klar på. Jeg mener at den streken er langt overgått nå, sier Støre på Helgemorgen i NRK P2 søndag morgen.

Konsekvensen av Støres argumentasjon vil bli at Hamas vinner gjennom hensynsløshet, først mot jøder og deretter mot palestinerne.

Men det er en stor falang av politikere og medier som mener det samme som Støre. Hvis humanitære hensyn kun skal gjelde Israel, slik at Hamas går fri, vil det være å løpe Hamas’ ærend. Det er dét Støre og Barth Eide gjør. Barth Eide sa lørdag at Israel var i ferd med å bombe i stykker goodwillen fra 7. oktober. Det er en utrolig uttalelse. Den innebærer at en stat ikke skal forsvare seg fordi utenforstående politikere sitter og bestemmer når det er nok. Vi har sjelden sett større kynisme fra en politiker.

Støre er pinlig klar over at Norge var det eneste nordiske landet som stemte for våpenhvile i Hovedforsamlingen fredag. Danmark og Sverige avsto. Støre prøver å glatte over.

Han mener det føres en brutal og ødeleggende krigføring som på en overdreven og uakseptabel måte rammer sivile.

– Det er en katastrofal situasjon, og jeg mener det er klart i strid med det vi kaller krigens regler eller humanitærretten.

Flere land må på banen

FNs hovedforsamling vedtok fredag med støtte fra 120 land en ikke-bindende resolusjon som tar til orde for en umiddelbar humanitær våpenhvile på Gaza-stripen.

USA var blant landene som stemte imot. Norge stemte for. 45 land avsto fra å stemme, deriblant Sverige, Danmark, Finland og en lang rekke andre europeiske land.

Støre mener det er riktig at Norge sier tydelig ifra.

– Jeg mener flere land må på banen og si dette klart ifra. Vi gjør det ut fra at vi ønsker Israel vel. Vi vil folk i regionen vel. Den veien vi er på vei, den er farlig, sier Støre til NRK. (NTB)

Faktum er at Norge nå har markert seg som det mest Hamas-vennlige landet i Norden, og dét vil de ha stjerner i boka for. De stjernene får de bare av Hamas og deres venner.

Norge har funnet seg et nytt selskap.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.