Statsminister Jonas Gahr Støre er uavlatelig frampå med kritikk av Israels krigføring for å forsvare eget land ved å eliminere terrororganisasjonen Hamas i Gaza.

Han anklager Israel for «brudd på humanitærretten», med andre ord at Israel begår folkemord. Det er bare én leder i noe NATO-land som mener det samme: Tyrkias president Recep Tayyin Erdogan. Dette viser Norges utenrikspolitiske alenegang med Gahr Støre som politisk guide.

I FNs generalforsamling stemte Norge nylig for en resolusjon med krav om umiddelbar våpenhvile. USA, vår viktigste allierte, stemte imot. Alle de nordiske landene utenom Norge avsto fra å stemme. Det gjorde også politisk nærstående land som Storbritannia og Tyskland.

Sverige, Finland, Danmark og Island avsto fra å støtte forslaget fordi det manglet noe helt avgjørende i resolusjonsteksten: Hamas-terroren mot Israel ble ikke nevnt i det hele tatt. 

For Arbeiderpartiet er dette uten betydning. Jonas Gahr Støre heier på Hamas – selv om det leder Norge ut i politisk ensomhet i vår del av Europa. De landene som utgjorde flertallet i FN-avstemningen, består i hovedsak av muslimske nasjoner og fjerntliggende land med totalitært styresett. Det er et selskap hvor statsministeren later til å befinne seg vel. Han har hele tiden nektet å omtale Hamas som en terrororganisasjon. Det sier alt om hvor hans sympatier ligger.

Jonas Gahr Støre har ikke alltid vært opptatt av humanitære hensyn i krig. Som utenriksminister lot han ikke til å være bekymret for dette da norske F-16-jagerfly bombet frem et regimeskifte i Libya. Norge hadde ikke noe utestående med Libya, men var med på å trekke et uklart FN-mandat ut i det absurde. Jagerflyene fra Bodø og Ørland slapp 588 bomber mot libyske mål. Norske bomber rammet også sivile mennesker, men vi kan ikke huske at Støre var særlig opptatt av libyske dødsofre. Poenget var å drepe landets leder, Muammar Gaddafi.

Også utenriksminister Espen Barth Eide deltar i det verbale felttoget mot Israels rett til å forsvare seg. Han er nå svært opptatt av araberne i Gaza, men nevner ikke at Hamas myrdet 1200 israelere med sitt raid 7. oktober. Barth Eide var statssekretær i UD da norske jagerfly tok livet av sivilister i Libya. Da var han ikke nevneverdig opptatt av humanitære hensyn.

Både statsministeren og utenriksministeren er oppslukt av forestillingen om at Israels anslag mot Hamas må være «forholdsmessig». Dette er helt sprøtt. Hele poenget med å føre krig er at den ikke må være forholdsmessig hvis en har mål om å vinne. Nazi-Tyskland erobret Norge i 1940 fordi Wehrmacht var helt overlegen. Krigen var uforholdsmessig. Tyskland ble fem år senere helt utslått fordi Storbritannia, USA og Sovjetunionen var totalt overlegne. Hadde krigsinnsatsen vært forholdsmessig og proporsjonal, ville den ha vart mye lenger.

Førsteamanuensis Camilla Cooper er hovedlærer ved Forsvarets høyskole og mener det ikke er bevist at Israel har begått klare brudd på folkeretten i Gaza. Cooper regnes som en av de aller fremste eksperter på krigens folkerett og er blant forfatterne av Forsvarets «Manual i krigens folkerett».

Slikt gjør ikke inntrykk på Aftenposten, som på lederplass hevder at «Israel går for langt». Den for 80 år siden nazi-vennlige avisen mente sikkert det samme om amerikansk og britisk bombing av Düsseldorf, Köln og Hamburg. Den gang var avisen mer opptatt av tyske bombeofre enn av at den demokratiske verden kunne jevne barbariet med jorden. Så fra Aftenposten er det kjente toner som nå repeteres i ny innpakning.

Jonas Gahr Støre bekrefter hele tiden sin sympati for terrororganisasjonen Hamas, noe som har ledet Norge til nordisk alenegang og inn i selskap med verdens tvilsomme regimer.

Norsk utenrikspolitikk skal fremme norske interesser, men dét har Gahr Støre glemt!

 

 

Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.