NRK-reporter Yama Wolasmal. (Skjermdump, NRK)

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal gjør seg til mikrofonstativ for løgner om Israel og den pågående vaksineringen, hevder Med Israel for fred (MIFF).

Israel kom tidlig i gang og har holdt et høyt tempo i vaksineringen mot koronaviruset. Landet har klart å vaksinere en mye større andel av befolkningen enn noe annet land.

Dette har Israels fiender problemer med å rapportere nøytralt eller positivt om, skriver MIFF. Foreningen har allerede klaget en NTB-sak (Palestinerne må se langt etter koronavaksine) fra 10. januar inn for Pressens Faglige Utvalg.

Her heter det blant annet at «Israel har vaksinert hver femte innbygger, men millioner av palestinere som lever under israelsk okkupasjon, får ikke tilbudet.»

MIFF viser til at Palestinian Media Watch 13. januar publiserte en sak som dokumenterer hvordan palestinske myndigheter har gitt tydelig beskjed om at de ønsker å skaffe seg vaksinen uavhengig av Israel, for siden å fordømme Israel.

14. januar sendte NRK et innslag med sin Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal som MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner har klaget inn for NRK. Rødner peker blant annet på at Wolasmal sier at Israel kun vaksinerer bosetterne på Vestbredden, og at Israels begrunnelse er at de ikke er forpliktet til å vaksinere andre. Dette er falsk informasjon, mener Rødner.

Jan Benjamin Rødners klage in extenso:

«Kl 0830 på NRK1 radio rapporterte Wolasmal om vaksinering mot korona i Israel. Det begynte med at Israel allerede har vaksinert en imponerende stor andel av befolkningen. Han forklarte dette forbilledlig med sannheten, nemlig at det israelske helsesystemet er meget godt og velorganisert. Men så kom han med påstand om at Israel ikke vaksinerer befolkningen på Vestbredden – med unntak for bosetterne – og at Israel begrunner dette med at det er de ikke forpliktet til. Dette er falsk informasjon.

Forholdet er at efter Oslo-avtalen hører helsen til befolkningen på Vestbredden inn under den palestinske myndigheten PA. Det Israel er forpliktet til, er å samarbeide med PA. Og det har Israel vært villig til, og hjulpet til med, så langt PA har tillatt det. Israel har bedrevet opplæring av helsepersonell på Vestbredden i hvordan de bør behandle pasienter, levert utstyr, bl.a. respiratorer m.m. Men PA har ikke bedt om noen hjelp til vaksineringen. Tvert imot har de flere ganger avvist hjelp fra Emiratene fordi denne hjelpen kom via israelske flyplasser, hvilket virkelig er en nyhetssak. Videre har PA, i stedet for å be Israel om hjelp, bestilt inn millioner av vaksiner fra andre kilder, og de vil kunne begynne å vaksinere i løpet av en måneds tid. Men PA vil altså greie seg uten hjelp fra fienden. Det er PAs rett, men også PAs ansvar. Det blir å sette saken på hodet å anklage Israel for dette.

Og så kan man lure på om Wolasmal har gjort seg opp noen tanker om hva som ville skje om Israel skulle sette i gang med vaksinering av befolkningen på Vestbredden uten at det er i samarbeide og med godkjennelse fra PA. Tenk hvilket opprør og hvilke anklager det ville bli om Israel skulle sette i gang med noe som sikkert ville bli fremstilt som tvangsvaksinering på Vestbredden! Antisemittiske fantasier mot jødene/Israel florerer og det ville blitt et ramaskrik og Israel ville blitt fordømt, denne gang med rette.

Det er videre slik at vaksineringen i Israel foregår uten noen form for diskriminering – alle blir vaksinert på like fot, muslimer og kristne som jøder. Når det gjelder Øst-Jerusalem, er dette Israels ansvar, og der blir også alle vaksinert, bl.a. 350.000 Palestina-arabere. Bosetterne på Vestbredden blir også vaksinert, for de er israelske statsborgere.

Dette går inn i rekken av at for ethvert problem – reelt eller innbilt – som palestinerne måtte oppleve, får Israel skylden. PA kjører to spor: På det ene nekter de å samarbeide med Israel og ta imot hjelp derfra. Det kan de gjøre, for vestlige media vil sjeldent og da gjerne bortgjemt fortelle om det, hvilket dette innslaget på NRK er et godt eksempel på. På det andre sørger de for at villige medhjelpere, som i dette tilfellet Amnesty International, sprer usanne påstander om at Israel forhindrer humanitær hjelp. Dessverre lykkes PA med slik dobbeltsnakk så altfor ofte. Det er svært skuffende, men dessverre som forventet, at NRK lar seg være mikrofonstativ for den slags.

Denne kampanjen mot Israel startet i Norge på mange måter med oppslag i NTB med mer eller mindre de samme falske anklagene. Dette er så alvorlig at Med Israel For Fred har anmeldt det til PFU og jeg viser til denne: MIFF klager NTBs demoniserende artikkel inn for Pressens Faglige Utvalg.

Jeg imøteser gjerne en beriktigelse og en beklagelse!»

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.