NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold kommenterte situasjonen og de palestinske områdene to ganger i morgensendingen.

I den første litt over 0630 utpenslet hun at «israelske terrorister» har brent palestinere levende i sine hus, uten at det har fått konsekvenser. Når palestinere begår terror blir deres hus revet.

Et israelsk par ble drept i Øst-Jerusalem i helgen, og statsminister Benjamin Netanyahu varslet mer utstrakt bruk av administrativ forvaring og innskrenkninger i Øst-Jerusalems kontakt med Vest.

Ifølge Wold var det mangel på likhet som var drivkraften i palestinernes vrede. Palestinerne er hele tiden ofre, de handler ikke og er ikke ansvarlige.

Men verst var innslaget litt over 0730. Her tok Wold tak i striden rundt Tempelhøyden. Ifølge Wold var det stadig flere jødiske grupper som ønsker å gjenoppbygge templet som en gang sto der. Dermed er al-Aqsaa-moskeen, islams tredje helligste, i fare, mente Wold.

Hun hadde ikke én kritisk bemerkning til dette scenariet. Hun gjør seg selv, og dermed NRK, til propagandamaskin for president Mahmoud Abbas som forsøker å spille Tempelhøyd-kortet og har gjort det lenge.

Selv en amatør vil vite at Abbas har et legitimitetsproblem. Han har oversittet sin periode med flere år, han og hans administrasjon lider av lav popularitet. I god Midtøsten-tradisjon forsøker Abbas å avlede oppmerksomheten ved å hisse opp stemningen mot Israel og jødene. Det er et farlig spill. Bak Abbas venter Hamas og IS.

Wold snakket som om Israel ikke har noen legitime grunner for å nekte palestinske menn i sin beste alder å be på Tempelhøyden. Hun underslo at det finnes en palestinsk front som ønsker å starte en ny intifada, denne gang med islamistisk fortegn. Israels tiltak er defensive, men Wold får det til å høres ut som om alt Israel gjør er aggressivt.

Man trenger ikke være spesielt oppvakt for å forstå at en slik intifada kan bli langt mer alvorlig enn de to foregående. Wold leverer ikke én motforestilling, hun hun gjør det motsatte: hun fyrer opp demagogien for en islamistisk intifada. Når man vet hvilke befolkningsendringer som finner sted i Europa og Norge i disse dager, forstår man omfanget av NRK-Wolds friere: Ved den neste krigen hvor Israel er involvert vil vi se hvilke endringer som Europa har gjennomgått. NRKs Midtøsten-dekning er det fremste eksemplet på en ubrutt linje fra venstresiden til islamister. De har antisemittismen til felles.

MIFF har tatt seg bryet med å transkribere hva som ble sagt av Wold og programleder:

 

NRK Dagsnytt kl. 07.30 mandag 5. oktober

  • Ord for ord gjengivelse av innslag om Israel.

Programleder Tone Nordahl:

Israel har skutt to raketter mot Gaza-stripen som svar på at det ble skutt to raketter mot Israel fra Gaza i går. Israelske aviser spør nå om en tredje intifada er på vei, etter en helg med voldsomme sammenstøt mellom israelske soldater og palestinere på Vestbredden. Også i Jerusalem har situasjonen vært spent i flere måneder, og utenriksmedarbeider Sidsel Wold, hvorfor skjer dette nå?

Sidsel Wold:

Dette er resultatet av en langvarig palestinsk frustrasjon, særlig i Jerusalem, som nå kommer til overflaten. Situasjonen ligner veldig på den vi hadde rett før Gaza-krigen ifjor sommer, da var det også veldig anspent i Jerusalem. Og sentralt her står kampen om det jødene kaller Tempelplassen, for muslimene Haram al-Sharif, der hvor det gamle tempelet for jødene stod for to tusen år siden. Fordi mange jødiske grupper presser på for å få gjenoppbygget sitt tempel. Det er et stort press blant jødiske grupper om å få be der oppe. Mens palestinerne ser at deres helligste sted, dette er muslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Medina, at de nektes adgang, veldig mange menn nektes adgang til å be der. De tror, palestinerne, at israelerne er i ferd med å planlegge en overtakelse. Og dette er en av grunnene til at gnisten nå kommer til overflaten.

Nordahl:

Hvilke konsekvenser kan det få at situasjonen er så spent nå?

Wold:

På Vestbredden har israelsk og palestinsk etterretning hatt et sikkerhetssamarbeid i flere år. Dette er for å trygge israelerne, og det er Hamas dette går ut over. Det kan nå ryke, og det vil være alvorlig for begge parter.

 

 

NRK Dagsnytt kl. 09.00 mandag 5. oktober

  • Ord for ord gjengivelse av innslag om Israel.

Nyhetsoppleser:

Israel har skutt to raketter mot Gaza-stripen etter at det ble skutt raketter mot Israel fra Gaza i går. Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel kjemper for livet mot palestinsk terror. I en tale i går lovet han  nye og hardere tiltak etter at to israelere ble drept i Jerusalem på lørdag. Palestinerne får nå sine hus ødelagt, og det blir nektet adgang til gamlebyen, sier utenriksmedarbeider Sidsel Wold.

Sidsel Wold:

Det mest alvorlige er jo at det blir så klart at det ikke er likhet for loven, fordi at i sommer, og tidligere, har vi sett forferdelige angrep fra israelske terrorister, folk som har brent palestinere levende. Deres families hus blir ikke knust. De behandles på en helt annen måte. Så det skaper mye raseri. På en annen side er det også en stor bekymring, et sinne, i den palestinske befolkningen både på Vestbredden og i Jerusalem, om at israelske myndigheter prøver å ta over Tempelhøyden, altså Haram al-Sharif, der hvor palestinernes hellige al-Aqsa moské ligger, den tredje helligste plassen for muslimer over hele verden. Dette er en konflikt som har pågått veldig lenge, så nå kommer dette til overflaten igjen.