Nytt

Bildet: Bildene har en råhet som norske aviser ikke formidler i skrift: Dette bildet viser Mohammad Abu Ghannam som ble drept av israelerne i opptøyene fredag. Han blir et blodoffer og martyr for de unge, sinte mennene. Blandingen av blod og krenkelse og ønske om hevn driver mengden til frenzy. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

BBC meldte søndag om en incident ved den israelske ambassaden i Amman, der en vakt var blitt angrepet av to personer som utga seg for snekkere. I israelske medier var det ingenting.

Forklaringen kom mandag: Militærsensuren hadde innført en såkalt «gag-order», munnkurv med tidsbegrenset varighet. Den var opphevet i dag og Times of Israel kunne fortelle at en vakt befant seg i en leilighet ved siden av ambassaden. Det kom to snekkere som skulle hjelpe til å flytte møbler. En av dem, en 17-åring, tok en skrutrekker og angrep vakten. Han tok våpenet og skjøt gutten. Så skjedde noe annet, hvor årsakssammenhengen ikke er klarlagt: En tredje jordaner ble skutt og døde senere på sykehus. Dette var eieren av leiligheten, en lege.

Leser man NTBs melding, som bygger på AFP og Ap, får man et annet inntrykk:

Jordan krever etterforskning etter at to jordanere ble drept av en israelsk vakt i en bolig for israelske ambassadeansatte i Amman.

Drapene skjedde søndag kveld da arbeidere kom med møbler til leiligheten.

Riktignok står det i tredje ledd:

Ifølge det israelske utenriksdepartementet ble en av arbeiderne, en 17 år gammel gutt, skutt og drept etter at han stakk et skrujern i ryggen på vakten.

NTB snur hendelsesforløpet på hodet. Slik gjør man også når israelere skyter palestinere som angriper med kniv. Det er standard prosedyre at meldingen åpner med: -En palestiner ble skutt og drept etter at han hadde angrepet en israelsk soldat med en kniv.

Journalister kan ikke skylde på at de ikke forstår virkningen av slik dekning. Det er nettopp det de gjør. Leserne får hele tiden servert en versjon av israelere som de mest dødelige. Men det er fordi Israel kan forsvare seg. I større skala utspiller det samme seg når Hamas og Israel kriger.

Den grunnleggende og primære årsak: Voldsvilligheten hos palestinere, blir underkommunisert.

NTB har med at Jordan har protestert og vil ha vakten utlevert. Det får de ikke. Han nyter diplomatisk immunitet.

Det NTB ikke har rapportert er at visepresident i den jordanske nasjonalforsamlingen hyllet de tre palestinerne som drepte to israelske politimenn ved utgangen til Haram al-Sharif. De ble drept med våpen som var smuglet inn på den hellige plassen.

Nasjonalforsamlingen ba også for de tre morderne.

Disse detaljene, og det er mange av dem, gir et annet inntrykk enn det NTB forsøker å skape:

Jordan er ett av to arabiske land som fortsatt har diplomatiske bånd til Israel. Det andre er Egypt. Forholdet mellom Jordan og Israel er imidlertid blitt mer spent enn på lenge etter at Israel nylig installerte metalldetektorer på Haram al-Sharif, også kjent som Tempelhøyden, i Jerusalem.

Hvorfor «fortsatt»? Vet NTB noe som ingen andre vet? Eller venter de på at Jordan skal si opp fredsavtalen? NTB er så propalestinske at de omskriver fakta: Metalldetektorene er ikke utplasser på Haram al-Sharif, NTB nevner konsekvent det arabiske ordet først, men ved inngangen, Løveporten.

Ved insinuasjoner, halvkvedede viser og direkte utelatelser og den messende gjentakelse av «okkuperte Gamlebyen», «okkupasjonsmakt», skaper NTB et negativt inntrykk av Israel. Norske medier har latt dette skli i mange år.

Omskrivningen av fakta for å få frem en politisk hensikt, er gjennomgående og går på repeat:

Det er Jordan som har overoppsyn med moskeene på Tempelhøyden i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem, og mange muslimer reagerer derfor på at Israel kontrollerer adgangen til stedet.

Her blander man sammen religiøs utøvelse og sikkerhetskontroll. Jordanske Waqf har ansvaret for det religiøse og Israel sørger for sikkerheten. Det er Israel som nekter jøder å be på Tempelhøyden, til tross for at det er det helligste stedet for jødene.

Israel viser tilbakeholdenhet, men det kommer ikke frem i NTBs dekninger. Heller ikke at det er tilsvarende metalldetektorer for alle pilgrimer som vil inn til Kabaa i Mekka.

Problemet er religiøst. Muslimer godtar ikke at jødene har kontrollen til Haram al-Sharif. Men det er det ikke mulig å få med seg i NTBs fremstilling.

Da går man glipp av det vesentlig: At PA-styret, Hamas og imamene teller på knappene om de skal slippe løs en religiøs intifda. De har lyst, men er samtidig klar over at de kan miste kontrollen og at ekstreme krefter vil overta.

Utenriksminister Børge Brende snakker enten ut i været, eller så tvetydig at man får inntrykk av at han egentlig er enig med jordanere og palestinere. Hva betyr:

– Jerusalem er hellig for store deler av menneskeheten. Det er avgjørende ikke å rokke ved den skjøre balansen mellom religionene i byen. Gjeldende ordninger (status quo) for den hellige høyden må opprettholdes og respekteres, sier Brende.

NTB tolker ham også i den retning og legger ordene i munnen på ham som han ikke vil si selv:

Utenriksminister Børge Brende (H) advarer Israel mot å endre status quo i Jerusalem og ser med bekymring på uroen som har blusset opp.

Adressaten var altså Israel.

Brende fordømmer drapene på tre israelere på Vestbredden. Tenk det, en statsråd som fordømmer drap. Hva ellers? Her er det plutselig ingen politikk i uttalelsen. Kun en pliktøvelse.

Man kan også her se på NTBs beskrivelse av den blodige affæren og sammenligne med bildene og dekningen i israelske medier:

En palestiner har knivstukket og drept tre israelere inne i en bosetning på den okkuperte Vestbredden, ifølge israelske medier.

Gjerningsmannen ble skutt og såret etter angrepet i Halamish fredag kveld, melder avisa Haaretz.

Gjerningsmannen skal ha tatt seg inn i et hus i den israelske bosetningen og angrepet folk som befant seg der. En mann i 60-årene, en mann i 40-årene og en kvinne i 60-årene døde av skadene.

Haaretz skriver at det var barn i huset, men at de ikke ble såret.

Hva slags inntrykk sitter leseren igjen med?

 

 

 

http://www.timesofisrael.com/jordan-holding-israeli-embassy-guard-who-shot-two-during-stabbing-attack/