Israel hadde utkalt flere tusen politifolk til Jerusalem for å kunne håndtere fredagsbønnen på Tempelhøyden. De ventet til morgenbønnen var over, så rykket de inn. Men politiet gikk ikke inn i al-Aqsa-moskeen, selv om noen påsto dette.

Hamas oppfordret torsdag hundretusener til å delta fredag, en oppfordring som NTB ikke nevner.

Police said in a statement that at around 4 a.m., dozens of young people began marching in the area, carrying flags of both the Palestinian Liberation Organization and the Gaza-ruling Hamas terror group.

Palestinsk Røde Halvmåne har registrert 67 skadde.

Det var for å forhindre en mye større eskalering at politiet rykket inn. Ungdommene hadde samlet hauger med stein og ventet bare på å få brukt dem.

Dette er ungdommer fra Øst-Jerusalem. Bare menn over 50 slipper gjennom grensegjerdet fra Vestbredden.

Denne gang falt ramadan, pesach og påsken samtidig.

Israelsk politi har slitt med en liten jødisk gruppe som vil opp på Tempelhøyden for å ofre et lam. Hamas sa at det ville være å vanhellige stedet Haram al-Sharif, som er det tredje helligste i islam. For jødene er Tempelhøyden det helligste. Det var her de to første templene sto.

En rest av templet er Vestmuren, eller Klagemuren, som den også kalles. Palestinerne står på toppen av høyden og kaster stein ned på jødene som ber.

Når spenningen er ekstra stor i Jerusalem, skyldes det at det har vært en rekke angrep inne i Israel den senere tid. Disse har kostet 14 mennesker livet. Israel har gjennomført sikkerhetsoperasjoner på Vestbredden. Det har medført sammenstøt og nye angrep, og 21 palestinere er drept.

Angrepene på Dizengoff i Tel Aviv og i forsteder som Bnei Brak har skremt israelerne.

 

NTBs versjon:

 

Minst 59 palestinere skadd i sammenstøt med israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen 

Minst 59 palestinere ble skadd i sammenstøt med israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen på Tempelhøyden i Øst-Jerusalem fredag morgen.

Ledelsen ved moskeen sier at israelsk politi rykket inn med makt før daggry fredag, samtidig med at tusenvis var samlet til bønn i forbindelse med høytiden ramadan.

Israel sier styrkene gikk inn for å fjerne steiner som hadde blitt samlet opp i påvente av vold. Røde Halvmåne opplyser at de har tatt 59 skadde til sykehus, og at en av vaktene er skutt i øyet med en gummikule.

Israels utenriksdepartement hevder at flere titalls maskerte menn marsjerte mot området med palestinske flagg og Hamas-flagg mens de samlet opp steiner.

– Politiet ble nødt til å gå inn for å bryte opp mobben og fjerne steinene, for slik å forhindre ytterligere vold, tvitrer departementet.

Hellig sted

Moskeen ligger på Haram al-Sharif, for jødene kjent som Tempelhøyden, og er islams tredje helligste sted etter Mekka og Medina.

Høyden ligger i israelskokkuperte Øst-Jerusalem og er det helligste stedet i jødedommen. Det har brutt ut vold der mellom israelere og palestinere i lang tid.

I fjor var demonstrasjoner og sammenstøt ved moskeen under ramadan bakteppet for den elleve dager lange Gaza-krigen.

Tilspisset situasjon

Det har vært svært spent stemning og en rekke angrep og sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker den siste tiden etter flere angrep i Israel der til sammen 14 israelere er drept.

Israel har iverksatt flere militæroperasjoner og gjort pågripelser i det palestinske området. Ifølge en opptelling fra nyhetsbyrået AFP er 21 palestinere drept, medregnet gjerningspersoner som har gått til angrep på israelere.

De israelske sikkerhetsstyrkene kunngjorde torsdag at palestinere på den okkuperte Vestbredden vil ilegges portforbud i forbindelse med den jødiske høytiden pesach fra klokka 16 fredag og fram til søndag, skriver Haaretz.

Palestinerne får delta i fredagsbønnen på Tempelhøyden, men må returnere til Vestbredden før portforbudet trer i kraft, skriver Haaretz. (NTB-AFP-AP)

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.