Israelsk politi prøver å stanse opptøyer i Gamlebyen i Jerusalem, søndag 17, april 2022. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

Samtidig som opptøyene raser i Sverige, er minst 20 personer skadd i tilsvarende hendelser i Øst-Jerusalem søndag. De steinkastende ungdommene er til forveksling like i begge land.

MNT-AFP forteller at antallet skadde i Jerusalem er oppe i over 170 siden fredag. Situasjonen er svært anspent i en tid der den jødiske høytiden pesach sammenfaller med muslimenes fastemåned ramadan.

Den siste tiden har det også vært angrep med dødelige utfall både i Israel og på Vestbredden. Siden slutten av mars er 36 mennesker drept.

Dette som skjer i Israel, har klare likhetstrekk med opptøyene i Sverige. En viktig fellesnevner er aggressive og steinkastende muslimske ungdommer som rasende går løs på et vestlig orientert, sivilisert samfunn.

Søndagens uro i Jerusalem startet tidlig om morgenen da hundrevis av palestinske demonstranter ifølge politiet begynte å samle steiner på moskeens område før en gruppe jødiske besøkere ankom.

Dette var åpenbart skytes de hadde tenkt å kaste på sivile jødiske innbyggere.

Utenfor gamlebyen i den annekterte delen av Jerusalem kastet palestinske ungdommer stein mot busser med jødiske besøkende, og minst sju personer fikk skader.

Politiet opplyser ifølge NTB-AFP at de rykket inn på området for å fjerne de steinkastende ungdommene og gjenopprette orden. Ifølge palestinske Røde Halvmåne ble her 19 palestinere såret og minst fem av dem ble sendt på sykehus. Noen skal ha blitt truffet av gummikuler.

Mens svensk politi denne helgen har skutt med skarpt mot ungdommene, benytter nå israelsk  politi gummikuler,

Politiet sier de har pågrepet 18 palestinere.

Svenske myndigheter, som lenge har stått fremst i køen av nasjoner som fordømmer Israel, bør muligens ta en utflukt nettopp til Israel for å lære om hvordan man der håndterer slike opptøyer.

Rasende, steinkastende muslimske ungdommers herjinger er noe Israel er vant til, og som Sverige antagelig pent må lære seg å håndtere stadig mer av de også.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.