Nytt

Søndag ble PA-leder Mahmod Abbas sin representant i Jerusalem-spørsmål, Hatam Abd al Qadir, selv arrestert i Jerusalem da han i følge politiet var aktivt med og ledet opptøyer fra det muslimske kvarteret under Tempelhøyden.

Bål, brannbomber og stein var ingredienser i det som synes å være en klar opptrapping av uroligheter i direkte tilknytning til Tempelhøyden i Jerusalem søndag. Det er også på det rene at ledende representanter fra den Palestinske Administrasjonen (PA) står bak opptøyene, og altså ikke bare Hamas-fraksjoner som tidligere antatt.

En leder fra den Hamas-relaterte Muslimske Bevegelse, Ali Abu Sheika, ble også arrestert under opptøyene, som nå helt klart er orientert mot selve Tempelhøyden. For første gang under opptøyene ble også Al Aqsa-moskeen brukt som dekning og utgangspunkt da ungdommer kastet brannbomber, brennstoff, olje og stein mot politi og sikkerhetsstyrker forøvrig som sperret av utsatte områder rundt Tempel-høyden.

18 arabiske ungdommer er arresterte, og 9 israelske politimenn er lettere skadet. En austraelsk journalist fikk en stein i hodet og ble skadet da hun forsøkte å ta seg opp mot Tempelhøyden. Noe av motivene for opptøyene synes også å være å provosere fram direkte konfrontasjon med ortodokse jødiske grupper i området ved Klagemuren og ned mot det jødiske kvarteret. Uttrykket muslimsk motstandskamp er nå i bruk som fast begrep i alle oppfordringer som har gått ut på radio og også gjennom endel høytalere i minareter tidlig søndag morgen. I det dette skrives ut (søndag kveld) har i overkant av 100 ungdommer deltatt i opptøyene, som klart er siktet inn mot Tempelhøyden.

Det at Fatah-ledere fra PA er direkte involverte representerer en klar opptrapping av en konflikt som bærer i seg alle ingredienser til å skape en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon i vitale deler av Jerusalem. Siden de arabiske fraksjonene nå står sterkt splittet, kan den Palestinske Administrasjonen (PA) ha motiver for å provosere frem uro foran Nobels Fredspris, for å styrke muligheten for at Jerusalem-spørsmålet kommer på bordet i det Barack Obama er i Oslo. Så langt er det imidlertid lite som tyder på at Obama får tid til noen Midtøsten-samtaler under sitt besøk: Han vil trolig returnere kort tid etter å ha blitt tildelt Nobels fredspris.

Roy Vega

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1123399.html

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256150043976&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1194419829128&pagename=JPost%2FPage%2FVideoPlayer&videoId=1256150045868