Nytt

Visse ting tyder på forberedelse til omfattende uro i Jerusalem i november – desember. Dette etter at ledere for Hamas i Gaza de siste dagene har oppfordret sine tilhengere til det som synes å være en ny intifada som sikter inn mot Tempelhøyden I Jerusalem. Godt timet mot Nobel-prisutdelingen i Oslo.

Noe som setter ekstra fart på spekulasjonene er økende trafikk mellom de enorme våpenlagrene Hezbollah har bygd opp over hele Sør-Libanon og som nå skal være fire ganger større enn før den israelske aksjonen i 1996.

Det er også markert økt aktivitet i og mellom de ulike Hezbollah-basene i det sørlige Libanon: I følge ubekreftede meldinger er den ene av to toppledere i Hezbollah, Abd al-Nasser Issa, blant de drepte etter at et større lager med våpen og eksplosiver gikk i lufta utenfor havnebyen Tyr i Sør-Libanon mandag. Det er et av boligkvarterene som brukes av Hezbollah-leder Al-Nasser Issa som eksploderte i en kjempesmell kl. 21.30 mandag kveld. I følge libanesisk politi skal en av de to topplederne i Hezbollah være blant de drepte, funnet i ruinene av et hus i landsbyen Tyre Falasia utenfor Tyr. I dette bygningskomplekset skal Hezbollah også hatt mye utstyr knyttet til sin operative virksomhet, orientert mot de store rakettlagrene som nå er plassert ut på mellomlagre over hele Sør-Libanon.

Bildet: Fotoet er tatt med infrarødt ustyr fra israelsk rekognoseringsfly kl. 11.48 mandag kveld, og viser Hezbollah-milits som fjerner en av de få gjenværende rakettene som ikke detonerte i den omtalte bygningen ved Tyr. Det ser ut til å være en langdistanse-rakett, mye kraftigere enn de tradisjonelle Katusha-rakettene.

Talsmenn for Hezbollah benekter at en av deres ledere er død, og hevder nå overfor libansiske medier at det var en gammel israelsk granat som eksploderte ved det aktuelle boligprosjektet.

Nobel-intifada?

Yusuf Qardawi, den mektige lederen for Det Internasjonale Muslimske Brorskap, oppfordret alle muslimer til å forsvare Tempelhøyden (Al Aqsa) i en flammende tale han holdt 9. oktober.

6. oktober ble lederen for den Hamas-orienterte «Islamske Bevegelsen for israelske Arabere», Raed Salah, arrestert av israelsk politi. Dette etter at han skal ha «samkjørt en voldelig kampanje» med Hamas-ledere.

Det er i arabiske bydeler som Tsur Bahar, Abu Dis, og Jebel Mukaber det nå pågår en opptrapping, hvor brannbomber og store lagre med stein er noe av ingrediensene. I og med at det muslimske brorskapet, moderorganisasjonen til Hamas, nå oppfordrer til vold i Jerusalem, tyder alt på en forbredelse til et nytt opprør, som denne gang kan komme til å bli koordinert med Hezbollah i den såkalte «nordfronten» – i Sør-Libanon. Urolighetene kan falle sammen med utdeling av Nobels fredspris i Oslo.

Unconfirmed reports: Senior Hizbullah member killed in blast

Roy Vega