I norske media kan vi høre at Hamas ikke kan bekjempes fordi Hamas er en ideologi, Ideologien sammenfaller i det store med det Brorskapet står for. IDF hevder å ha eliminert 10 av de militære ledere inne i Gaza. Hamas selv hevder det er fire. Hamas militære gren kalles al-Qassam Brigaden, men Hamas er noe langt mer. DW hadde den 24.11.d.å en artikkel om hvem lederne i Hamas er. Jeg vil referere noe, den som selv vil lese kan søke: DW Who are Hamas´ leaders?

Yahya Sinwar er antatt å være hjernen bak terrorangrepet den 7. oktober. Han regnes som den øverste hamaslederen som bor på Gazastripen. Sinwar blir kalt «slakteren fra Kahn Yonis» som er en landsby i Gaza (palestinere kaller landsbyer flykningeleire.) Samtidig som han er en intelektuell er han nådeløst brutal, noe vi så den 7.11. Sinwar ble født i 1962. Fem år før «Seksdagerskrigen». Han var ett av de første medlemmene da Hamas ble stiftet i 1987. Noen få år senere var han med å stifte al-Qassam brigaden. I 1988 dømte en israelsk domstol ham til livstidsdom etter at han hadde drept to israelske soldater og flere palestinere. Sinwar lærte seg hebraisk i fengselet og studerte tankene til «fienden» ved å lese bøker av kjente israelere. Det sies at israelske leger reddet livet til Sinwar da de opererte vekk en verkebyll nær hjernen hans. I 2011 var han en av de 1026 som ble utvekslet i bytte mot soldaten Gilad Sahlit. Sinwar kom tilbake til Gaza og fikk ansvaret for samarbeidet mellom det sivile og det militære Hamas. I 2017 ble han gruppeleder inne i Gaza. Han er anklaget for å ofre palestinske sivile i kampen mot Israel.
Mohammed Deif har ledet al-Qassam Brigaden siden 2002. Israel hevder han er ansvarlig for en rekke selvmordsangrep og drapet på israelske sodater og sivile. Han regnes også å være en av dem som står bak tunnelsystemet. Likeledes regnes han som en av planleggerne bak 7.11. Deif har vært en av de mest ettersøkte i Israel siden 1995. Israel fengslet ham i 2000, men han klarte å rømme under urolighetene forårsaket av den andre intifada. Deif har overlevd flere attentatforsøk og skal ha mistet et øye, et bein og en del av en arm. Han opptrer aldri offentlig.
Marwan Issa er nestkommanderende i al-Qassam Brigaden. Han ble født i det som kalles en flykningeleir inne i Gaza. Man vet lite om hans barndom og ungdom, men han skal ha tilhørt en gren av Brorskapet. Issa satt fengslet i Israel under den første intifada (1987 – 1993) etter å ha fått en dom på fem års fengsel. i 1997 ble han arrestert og fengslet av palestinske myndigheter. Issa ble løslatt etter at den andre intifada begynte i 2000. I dag er han Deifs høyre hånd. Issa har overlevd mange likvidasjonsforsøk av Israel.
Ovennevnte ledere er alle inne i Gaza.
Hamas ledere i Qatar er Ismail Haniyeh og Khaled Mashaal. Det gjør det vanskelig for Israel å angripe dem.
 
Ismail Haniyeh er antatt å være Hamas øverste leder. Han var også født i det som kalles en flykningeleir. Haniyeh gikk på en FN-skole og fortsatte utdannelsen ved Det islamske universitetet i Gaza. Her kom han i kontakt med det som kalles «frigjøringsbevegelsen». Han ble utnevnt som dekan ved filosofisk institutt i 1993. I 1997 ble han sekretær for Hamas grunnlegger Ahmed Yassin. Haniyeh ble utnevnt som statsminister av Abbas etter at Hamas vant valget og fikk flertall i parlamentet i 2006. Året etter, da Hamas satte igang en bølge av vold mot Fahta for å fordrive organisasjonen fra Gazastripen, avsatte Abbas Haniyeh. Imidlertid nektet han å gå av og Hamas styrer fremdeles Gazastripen. Det er ikke foretatt valg siden 2006. I 2017 ble Haniyeh  valgt som leder for politbyrået til Hamas. Haniyeh etterfulgte Khaled Mashaal som leder.
Khaled Mashaal ble født på Vestbredden i 1956. Han studerte fysikk ved Kuwait universitetet. Senere bodde han i Syria og Jordan. Han var en av grunnleggerne av politbyrået til Hamas og ble formann i 1996. Mashaal  har oppfordret til terrorangrep mot Israel. I 1997 overlevde han et attentatforsøk fra Mossad. i 2012 reiste han via Egypt inn i Gaza for å feire 25 år siden stiftingen av Hamas. Angivelig var det første gang på 45 år at han var i Gaza.
Så langt DW. I norske media blir det ofte framstilt slik at de intelektuelle løser problemer på annen måte enn ved vold. Som det framgår er lederne i Hamas – som utøver brutal vold – høyt utdannede. Sågar har den ene vært dekan ved filosofisk institutt. Vi har et slagord: «Snu det andre kinn til». Slik er det nok ikke i alle kulturer. Noen oppfatter snille mennesker som noen som underkaster seg. Derfor kan mange velmenende nordmenn bli misforstått. I andre kulturer er brutal vold noe som er legitimt for å fremme «den gode sak».  Hamas ledes av salafister. Gaza er kjent for å huse salafistgrupper, noen mer militante enn Hamas. Salafisme slo rot på 1970-tallet da unge studenter returnerte etter studier i Saudi Arabia. Salafisme er en retning som har en bokstavlig tolkning av koranen. De vil opprette «det globale kalifat». Disse gruppene utfordrer Hamas og mener at Hamas er for myke. Angrepet til Hamas den 7.11 kan ikke løsrives fra denne rivaliseringen. Det er fire grupper som utfordrer Hamas: Jund Ansar Allah, Jaysh al-Islam, Jaysh al-Umma og al-Tawhid wal-Jihad, Som det fremgår har alle navn med en religiøs henvisning. Selv om såvel Hamas som stifteren Brorskapet er salafister vil de holde flanken mot de salafister som er enda mer bokstavtro til koranen. Hamas første stifter Ahmed Yassin var islamsk teolog som studerte ved al-Ahzar universitetet. Organisasjone har solide røtter i islam.
Israel har hatt en politikk der 1026 palestiner fengslet for terrorisme, i 2011 ble byttet mot èn israelsk soldat. En politikk der store summer har blitt overført til såvel hamasstyrte Gaza som til PLO/Fatah-styrte Vestbredden. I 2022 arbeidet 17.000 palestinere i Israel. Palestinere har fått medisinsk behandling i Israel. Israel har forsynt Gaza med elektrisitet og vann. Trolig vil det vi nå bli et skifte. Det er likeledes trolig at Mossad vil gå etter lederne av Hamas uansett hvor de befinner seg i verden. Slik Mossad gikk etter nazister. Vi har fått et system der man kan ha to eller flere statsborgerskap. Det skal bli interessant å se hvordan det reageres dersom hamaskrigere og ledere på et hvert nivå innhentes i et europeisk land som de er borgere av.

 

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.