Bildet: Symbolikken er ikke til å ta feil av. President Mahmoud Abbas taler foran bildet av Klippemoskeen og Tempelhøyden.

Den palestinske president Mahmoud Abbas har brutt sikkerhetssamarbeidet med Israel, dvs den koordinering som oppklarer misforståelser og avverger konflikter. Mer bekymringsfullt er begrunnelsen han ga: At installeringen av sikkerhetssluser ved inngangen til Tempelhøyden betyr at Israel vil ha kontroll over Al-Aqsa-moskeen.

Dermed spiller Abbas opp til forestillinger om at Israel forandrer status quo.

Abbas called the measures “falsely presented as a security measure to take control over Al-Aqsa mosque.”

Det er vanskelig å se Abbas ord annerledes enn en oppfordring til en religiøs intifada.

I den islamistiske bølgen som har skyllet over den muslimske verden er Jerusalem et symbol som kan brukes til å piske opp stemningen. Igjen og igjen har det palestinske selvstyret brukt Jerusalem: Det har vært sagt at de arkeologiske utgravingene har helt andre formål enn historie. Selv er ikke palestinerne interessert i historie og har kjørt tonnevis med utgravinger på søppeldynga.

Israelerne installerte metalldetektorer etter at to politimenn ble drept av palestinere som kom ned fra Haram al-Sharif, som jøder kaller Tempelhøyden. Israelere ville markere at de ikke finner seg i at det smugles våpen inn på et hellig sted. For første gang på mange tiår ble Tempelhøyden stengt og åpnet igjen for muslimer sist søndag, og for ikke-muslimer mandag. Ikke-muslimer har ikke lov å be på Tempelhøyden. Dette er restriksjoner Israel har pålagt av hensyn til den religiøse freden.

Men den palestinske politiske ledelsen og den jordanske stiftelsen Waqf som administrerer Haram al-Sharif nektet å godta metalldetektorene. De valgte heller å be de troende be på gaten utenfor portene. Dette kom bakpå israelerne.

Siden har det vært uroligheter og de har bare tiltatt. Benjamin Netanyahu kom hjem torsdag kveld fra utenlandsopphold. Det var ventet at han kom til å inngå et kompromiss og gå for håndholdte kroppsscannere. Men Netanyahu har kanskje vurdert at det er gått prestisje i det: Palestinerne har gjort metalldetektorene til en styrkeprøve.

Israelerne installerte lørdag high-tech-kameraer ved Løveporten, som er den mest brukte inngangen til Tempelhøyden. Disse er så avanserte at de kan avsløre om noen bærer våpen. Mistenkelig personer kan dermed tas ut av køen og undersøkes nærmere av politiet. Det kan gjøre de fastmonterte metalldetektorene overflødige. Men foreløpig blir de stående.

 

http://www.timesofisrael.com/police-install-hi-tech-security-cameras-outside-temple-mount/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂