Bilde: Israelerne måtte stenge Tempelhøyden fredag etter politidrapene, for første gang på flere tiår. Da adgangen åpnet igjen søndag trodde israelerne på business as usual. I stedet møtte religiøse ledere opp og stilte seg utenfor inngangen og oppfordret til ikke å gå inn. 

Imamer hadde bedt alle moskeer i Jerusalem holde stengt fredag og oppfordret alle muslimer til å samle seg ved inngangen til Tempelhøyden. Det ville garantert blitt bråk.

Israel er villig til å vurdere et amerikansk om å fjerne de faste sikkerhetskontrollene, og i stedet bruke håndholdte scannere, som brukes på de man vurderer som mistenkelige.

after the most senior Muslim clerics of Jerusalem and of the Temple Mount called for the closure of all mosques throughout the city and for all Muslims to converge toward the site.

Such an event could lead to violent confrontations with police forces and spill over with protests throughout the West Bank. In recent days, there has been an increase in the number of worshipers at the Lions Gate entrance to the Temple Mount, and tens of thousands are expected to arrive on Friday.

Palestinske ledere, politiske som religiøse, spiller det religiøse kortet: Israel, les: jødene vil tukle med Haram al-Sharifs status. Til tross for at Israel har ført en meget restriktiv politikk og ikke tillater jøder å be på det som for dem er den helligste plassen. Stedet der to jødiske templer sto. Den jordanske waqf-stiftelsen har den religiøse kontrollen. Israel står bare for sikkerheten.

NTB velger å kalle stedet med dets islamske navn. Første avsnitt lyder:

Palestinske ledere oppfordret onsdag til demonstrasjoner mot Israels nye sikkerhetstiltak ved Haram al-Sharif, også kjent som Tempelhøyden. Plassen huser al-Aqsa-moskeen, som er muslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Medina.

I neste avsnitt får også jødene sitt:

Etter at to israelske politifolk ble drept ved plassen fredag, har israelske myndigheter besluttet å installere metalldetektorer ved inngangen til plassen, som også jøder regner som hellig.

«Som også jødene regner som hellig».  Ingenting om at politifolkene ble drept av tre palestinere som kom stormende ut av Haram al-Sharif. De må ha gjemt våpen på stedet. Derfor kom sikkerhetstiltakene.

Muhammad Ahmed Muhammad Jabarin, 29; Muhammad Hamad Abdel Latif Jabarin, 19 and Muhammad Ahmed Mafdal Jabarin, 19.

Det hører også med til historien at en palestinsk politiker hyllet morderne som var fra byen Uhm al Fahmm inne i Israel, en by hvor den Islamske bevegelsen står sterkt.

De to politifolkene, Kamil Shnaan og Haiel Sitawe ante fred og ingen fare da palestinerne stormet ut av den hellige plassen og skjøt dem ihjel.

Israelske myndigheter godtar ikke at deres politimenn drepes med våpen som er smuglet inn på et hellig sted. Men det kan se ut som om trusselen om massedemonstrasjoner og opptøyer tvinger myndighetene til innrømmelser. Det setter et dårlig eksempel for fremtiden.

Alle besøkende til Vestveggen må gjennom metalldetektorer og alle som skal besøke Tempelhøyden.

All visitors to the Western Wall plaza, below the Mount, have long had to pass through metal detectors, as have non-Muslim visitors to the Mount, who gain access via the Mughrabi Gate.

Når NTB skal forsøke å oppsummere status blir det en merkelig lapskaus der referansen er palestinernes fremstilling.

Etableringen av metalldetektorer og andre sikkerhetstiltak blir av palestinerne oppfattet som et israelsk forsøk på å overta kontrollen over plassen. Det er Jordan som formelt har overoppsyn med plassen, og jøder har ikke lov til å be der.

http://www.timesofisrael.com/muslim-officials-dangerous-theatrics-at-the-most-incendiary-spot-in-the-middle-east/

http://www.timesofisrael.com/compromise-emerging-to-remove-temple-mount-metal-detectors/

http://www.timesofisrael.com/compromise-emerging-to-remove-temple-mount-metal-detectors/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂