Bildet: Israelerne begynte fjerningen av metalldetektorene natt til tirsdag. Jordan og Israel inngikk en bytteavtale. Foto Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Den muslimske stiftelsen Waqf oppfordrer til fortsatt boikott av Tempelhøyden, til tross for at Israel har fjernet metalldetektorene. De muslimske lederne sier de heller ikke vil akseptere utplassering av high-tech-kameraer som kan oppdage våpen.

The Waqf Islamic trust, which administers the site, said a decision to continue the boycott was pending a review of the new Israeli security arrangements there.

Ikrema Sabri, the head of the Supreme Islamic Committee in the city, said such a review might be completed later on Tuesday. (….)

Sabri told The Associated Press that “our position is that for now, nobody should enter” the shrine.

A Waqf official told the Times of Israel that they are continuing the boycott of Temple Mount until all security measures added after the attack are removed.

The official noted that “the new high tech cameras” would not be accepted in place of the metal detectors.

Det kan være den anonyme tjenestemannen bare vil vise muskler. En boikott av kameraer vil ventelig være uakseptabelt for Israel. Det vil være å gå med på at Israel ikke kan beskytte sine sikkerhetsfolk.

Overraskende

Waqaf-stiftelsens steilhet kommer overraskende.

Benjamin Netanyahu og kong Abdullah II snakket sammen mandag kveld og kom frem til en avtale: Israel fikk tilbake sikkerhetsvakten fra ambassaden i Amman, og Israel ville fjerne metalldetektorene ved inngangen til Tempelhøyden.

Demonteringen begynte allerede tirsdag morgen. Israel ville uansett ha fjernet dem, nå fikk de noe igjen for det.

Jordanske sikkerhetsmyndigheter var forbausende ærlige på hva som utløste skytingen i leiligheten hvor vakten bodde:

The security agency said the incident began when two Jordanians arrived at the building to set up bedroom furniture, including the son of the owner the furniture store, later identified as 17-year-old Mohammed al-Jawawdeh.

It said a verbal dispute erupted between the son of the owner and the embassy employee because of a delay in delivering the furniture.

The argument took place in the presence of the landlord and a doorman, the agency said, after which al-Jawawdeh attacked the guard with a screwdriver.

“The son of the owner attacked the Israeli diplomat and injured him,” the statement said. It said the Israeli fired toward the teen, injuring him, and also struck the landlord who was standing nearby.

Jordan kunne «kjørt» hendelsen og pisket opp stemningen ytterligere. Guttens far sa den israelske vakten skjøt sønnen med kaldt blod. I den opphissede stemningen rundt Al-Aqsa-moskeen kunne situasjonen lett blitt en beleiringstilstand.

Mandag kveld kunne ambassadøren og sikkerhetsvakten krysse Allenby-broen til sikkerhet.

J0rdan hadde ansvaret for det religiøse på Haram al-Sharif gjennom Waqf-stiftelsen. Over 40 prosent av befolkningen i Jordan er palestinsk. Hvis det skulle bli en ny intifada kan kongedømmet bli feid vekk.

Speaker i det jordanske parlamentet hyllet de tre palestinerne som drepte to israelske politifolk med innsmuglede våpen 14. juli.

the Jordanian Parliament Speaker Atef Tarawneh set the official tone, by calling the Arab-Israeli terrorists from Umm al-Fahm who carried out the attack, killing two Druze cops, “martyrs who sowed and watered the pure land.”

“May Allah have mercy on our young people, members of the Jabarin family, whose family members deserve to receive glory and honor,” Tarawneh said during a session in parliament.

Hvis mordere fortjener ære har man satt tonen. Kong Abdullah II har tillatt jordanske medier å angripe Israel, samtidig som Jordan er helt avhengig av sikkerhetssamarbeidet med Israel. Kongen spilte derfor et høyt spill da han utfordret Israel.

Men Netanyahus regjering hadde også klatret høyt og så seg om etter en retrettmulighet.

At metalldetektorene kunne utløse et slikt raseri, sier noe om hvor labil situasjonen er. De religiøse og politiske lederne som satte toget i bevegelse kalkulerer. De vet hva de gjør. Israel pleier ikke å bakke ut, men prisen denne gang ble for høy.

Neste gang politi eller soldater drepes med innsmuglede våpen vil det bli vanskeligere å gjøre retrett. Da vil sikkerhetsstyreken bli demoralisert.

Norske medier som konsekvent skriver at Øst-Jerusalem og Gamlebyen er okkupert, bør tenke over at de ivrig gjengir palestinernes propaganda om at Israel forandrer status quo ved å sette opp metalldetektorer.

Det er nettopp en konsekvens av Seksdagerskrigen at Jordan har det religiøse ansvaret og Israel det sikkerhetsmessige. Israel holder seg nedenfor platået. Likevel skriver NTB at detektorene ble satt opp «på» Haram al-Sharif. Det er påviselig usant, likevel gjentar NTB.

Når Israel setter opp detektorer oppfyller de sitt mandat som er å sikre trygg ferdsel opp og ned til Haram al-Sharif.

Vestlige medier har tatt parti for den palestinske saken, som har ultimative krav. I det religiøse klimaet som preger Midtøsten er dette farlig. Har ikke mediene forstått at den samme fanatismen er kommet til Europa?

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂