Situasjonen i Jordan er spent etter at kongens halvbror og flere nåværende og tidligere tjenestemenn er pågrepet eller satt i husarrest. Internettlinjer er brutt. Det kan se ut som et kuppforsøk som ble kvalt i fødselen.

Prins Hamzah bin Hussein har ingen formell rolle, men han har via sin advokat sendt en video til bBC der han tar et kraftig oppgjør med korrupsjonen som han sier herjer landet.

“I had a visit from chief of general staff of the Jordanian armed forces this morning in which he informed me that I was not allowed to go out, to communicate with people or to meet with them because in the meetings that I had been present in or on social media relating to visits that I had made, there had been criticism of the government or the king,” he said, adding that he was not personally accused of being the critic.

“Since then a number of… my friends have been arrested, my security has been removed and the internet and phone lines have been cut. This is my last communication, satellite internet that I have, and I’ve been informed by the company that they’re instructed to cut it so it may be the last time I’m able to communicate.”

“I wanted to make this recording so that it’s clear to the world that what you see and hear in terms of the official line is not a reflection of the realities on the ground. Unfortunately, this country has become stymied in nepotism, in corruption, and in misrule and the result has been the destruction or the loss of hope that is apparent in pretty much every Jordanian,” he said.

Hamzah bin Hussein er eldste sønn til avdøde kong Hussein og ligner på sin far. Hans mor var amerikanske dronning Noor.

Hamzah sier forholdene i Jordan er blitt utålelige.

“It has reached a point where no one is able to speak or express opinion on anything without being bullied, arrested, harassed and threatened,” he said.

Han er nok klar over at han med disse ordene utfordrer sin halvbror på tronen.

Minst ett annet medlem av kongefamilien er med på kuppet og flere medlemmer av sikkerhetsapparatet. Det vil nok uro både kong Abdullah II og Jordans naboer.

The Washington Post said the alleged plot “included at least one other Jordanian royal as well as tribal leaders and members of the country’s security establishment.”

Jordan’s ex-crown prince says he’s being held under house arrest, internet cut

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.