Mannen kom fra Liberia og landet i USA 20. september. Han kom for å besøke slektninger. Det bor 10.000 liberianere bare i Texas. Etter fire – fem dager begynte han å føle seg dårlig. Mannen oppsøkte sykehus som behandlet ham, men de visste ikke at han kom fra Liberia og utskrev ham.

The man, who arrived in the U.S. on Sept. 20, began to develop symptoms last Wednesday and sought care two days later. But he was released. At the time, hospital officials didn’t know he had been in West Africa. He returned later as his condition worsened.

Blood tests by Texas health officials and the CDC separately confirmed his Ebola diagnosis Tuesday. State health officials described the patient as seriously ill. Goodman said he was able to communicate and was hungry.

 

Etter at man blir syk er man smittefarlig. Spørsmålet er om mannen har rukket å smitte noen de dagene han var ute i samfunnet. Hvis han har gjort det kan myndighetene stå overfor uløselige problemer. Inkubasjonstiden varierer. De første symptomene kan forveksles med andre mer uskyldige sykdommer. Slik kan epidemien spre seg.

 

 

The unidentified man was critically ill and has been in isolation at Texas Health Presbyterian Hospital since Sunday, federal health officials said Tuesday. They would not reveal his nationality or age.

Authorities have begun tracking down family, friends and anyone else who may have come in close contact with him and could be at risk. Officials said there are no other suspected cases in Texas.

At the Centers for Disease Control and Prevention, Director Tom Frieden said the man left Liberia on Sept. 19, arrived the next day to visit relatives and started feeling ill four or five days later. Frieden said it was not clear how the man became infected.

«I have no doubt that we’ll stop this in its tracks in the U.S. But I also have no doubt that — as long as the outbreak continues in Africa — we need to be on our guard,» Frieden said, adding that it was possible someone who has had contact with the man could develop Ebola in the coming weeks.

«But there is no doubt in my mind that we will stop it here,» he said.

Liberianerne er ikke sikre. De har sluttet å holde store sammenkomster.

 

http://bigstory.ap.org/article/44a12c35649f4f6782fcb3c9f476da09/ebola-case-stokes-concerns-liberians-dallas

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂