Tallet på mennesker som har vært i kontakt med ebola-pasienten i Texas, oppjusteres fra 18 til 80. Dermed undergraves også tilliten til myndighetene.

Man får inntrykk av at myndighetene forsøker å dempe frykten, på bekostning av sannheten. Det er i lengden ikke en lønnsom strategi.

Nå er familien til mannen pålagt hjemmekarantene. Burde ikke alle de 80 som potensielt er smittet være underlagt det samme?

Myndighetene later til å være på etterskudd og må oppgradere informasjonen, igjen noe som svekker tilliten og øker frykten.

Fra Sierre Leone melder SR at det smittes fem nye hver time. Da mister et land med svakt helsevesen fort kontroll over utviklingen. Man kan på svensk si at «løpet er kjørt».

EBOLA-large

SR-reporteren tok opp noe annet interessant: Haji, pilgrimsferden til Mekka, halvannen million mennesker som kommer fra hele verden, hvorav fra land i Vest-Arika som Nigeria. Man har nektet troende fra Sierra Leone, Guinea og Liberia innreise, men slipper inn folk fra nabolandene:

Dom 100 000-tals pilgrimerna från Nigeria, Kenya och Kongo, får resa in, men passera särskilda kontroller, för att stoppa eventuellt smittade.

Hvis smitten skulle finnes blant noen av pilgrimene vil det være en sikker måte å spre den til et uendelig antall mennesker på kort tid, og det vil være umulig å spore hvem kilden har vært i kontakt med før det er for sent.

As many as 80 people were in contact with the Dallas Ebola patient at some point, Texas health officials told NBC, marking a significant jump from the 18 people authorities had said may have been exposed to the deadly virus.

Additionally, four members of the patient’s family have been ordered to stay home as a precaution even though they are not showing symptoms, the Texas Department of State Health Services said in a statement.

The health officials said 80 people may have come into contact with Duncan, NBC reported. Earlier, they had put the figure at up to 18, including five children.

State officials delivered the order on Wednesday night to the family of the patient, who has been identified as Thomas Eric Duncan of Liberia. Family members must stay home until Oct. 19 and not have any visitors without approval, officials said.

«We have tried and true protocols to protect the public and stop the spread of this disease,» said Dr. David Lakey, Texas health commissioner. «This order gives us the ability to monitor the situation in the most meticulous way.»

http://www.huffingtonpost.com/2014/10/02/texas-ebola_n_5919522.html

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5980982