Nytt

Virkningene av nyheten om den smittede spanske sykepleieren spredte seg onsdag som ringer i vannet.  I lokalsamfunnet, på sykehuset, helsevesenet og til politikken.

Tilfellet sier noe om hvor sterk virkning ebola har på omgivelsene.

Kvinnen arbeidet på sykehuset i Alcorcón, en by på 170.000 i utkanten av Madrid. Hun fikk konstatert ebola mandag. Ektemannen sa hun hadde fulgt alle regler og pålegg. Selv har han fått hjemmekarantene og hunden må avlives.

On Tuesday night her husband said she had followed all the regulations. “She did all that they told her to. At no moment was she worried about being infected,” he told El Mundo. The pair had intended to go on holiday, but changed their plans after he injured his leg, he told the newspaper in a phone interview from the room where he has been isolated.

He complained that health authorities had told him his dog would have to be put down because it had been in contact with his wife. “They told me that if I didn’t give them my authorisation, they would get a court order and enter the house by force to kill the dog. Then what will they do next? Sacrifice me too?”

Myndighetene forsøker å spore opp hvem hun har vært i kontakt med. De overvåker så langt 50 mennesker. Det ligger tre barneskoler nær sykehuset. Noen reagerte på at de var åpne tirsdag. Praten går. Ryktebørsen vil alltid spille en stor rolle under en dødelig epidemi.

“She might have been living in this neighbourhood for days with Ebola,” said Felican. “Did she go to the supermarket? The gym? We don’t know anything.” Three primary schools ringed the hospital where the nurse had tested positive, she pointed out, and all of them were open on Tuesday.

Fagforeningen for sykepleiere Satse, anklager regjeringen for å ha kuttet i helsevesenet og tatt imot ebola-pasienter uten å ha høy nok standard.

Stramme budsjett og nedskjæringer gjelder flere europeiske land. Hvis ebola skulle ramme Europa, hvor store ekstrautlegg vil det kreve å møte sykdommen? Rammede samfunn vil kreve opprustning, hvilket vil bety forhøyede skatter. Ebola kan fort bli et politisk spørsmål.

Første ebola-syke til Europa

Sykepleieren stelte for misjonæren Miguel Pajares (75), den første ebola-smittede som ble transportert tilbake til Europa. Det ene tilfellet har altså resultert i en smittet sykepleier, kanskje to.

 

The nurse had helped care for Miguel Pajares, 75, who was the first person to be repatriated to European soil for treatment in August, but she is thought to have become infected while looking after Manuel García Viejo, 69, who died in Madrid after being evacuated from Sierra Leone two weeks ago.

She would have entered García Viejo’s room twice, said Antonio Alemany, from the regional government of Madrid. The first time to was to change a nappy and the second time was to collect material from his room after he died.

After complaining of a fever on 30 September, the nurse was told to check herself into hospital if her temperature exceeded 38.6C. Fernando Simón, of Spain’s health ministry, acknowledged on Tuesday that it might have been better to have admitted her to hospital right away despite her not showing serious symptoms.

Også en kollega som arbeidet på samme team som den syke, er blitt satt i karantene etter at hun fikk diare.

Authorities placed a second nurse from the same team in isolation after she complained of diarrhoea. Noting that she did not have a fever, the most common initial symptom for Ebola, doctors said her initial test results were negative.

A man who had recently travelled from Nigeria to Spain was also in quarantine at the same hospital but tested negative for Ebola in his first test.

Her er to mulig smittede, som foreløpig tester negativt. Skal de behandles som om de var smittede? I ettertid er det lett å kritisere.

Fagforeningene har kritisert at myndighetene bestemte seg for å ta imot ebolasmittede, uten å følge den høye standard som WHO foreskriver.

Spanish health authorities said medics treating Ebola patients in Spain followed the protocols laid out by the World Health Organisation, but their claims were widely disputed. While level 4 protective equipment is required to attend to Ebola patients, healthcare workers in Spain who treated the missionaries had only level 2 equipment, said Juan Carlos Mejias, of Satse, a union that represents nurses. “Level 4 is what’s being used in other European countries.”

In August, when Satse learned of plans to repatriate a patient with Ebola to Spain for treatment, it asked the health ministry for a written description of the protocols that would be used. “How many nurses would be involved? How would the nurses be monitored afterwards?” said Mejias. He said the union received no response, suggesting “there was a serious improvisation in how the situation was handled”.

Hvis dette stemmer kan man lettere forstå sykepleierne som demonstrerte utenfor sykehuset i Alcorcón mandag.

http://www.theguardian.com/world/2014/oct/07/ebola-fears-alcorcon-hospital-spain