To delstater har innført obligatorisk karantenetid for helsepersonell som har vært i Vest-Afrika. President Barack Obama forsøker å overstyre dem.

Det kan bli en interessant konfrontasjon noen dager før Kongressvalget. Mange amerikanere mener myndighetene er for slappe. Hvis Obama aktivt griper inn mot delstatsmyndigheter som forsøker å beskytte borgerne kan det gi backlash for demokratene.

The Obama administration has been pushing the governors of New York and New Jersey to reverse their decision ordering all medical workers returning from West Africa who had contact with Ebola patients to be quarantined, an administration official said.

But on Sunday both governors, Andrew M. Cuomo of New York and Chris Christie of New Jersey, stood by their decision saying that the federal guidelines did not go far enough.

At the same time, the first person to be forced into isolation under the new protocols, Kaci Hickox, a nurse returning from Sierra Leone, planned to mount a legal challenge to the quarantine order. Despite having no symptoms, she has been kept under quarantine at a hospital in New Jersey. On Sunday, she spoke to CNN about the way she has been treated, describing it as “inhumane.”

Guvernør Cuomo sa søndag kveld at helsepersonell som har vært i Vest-Afrika kan få lov til å være i karantene hjemme. Men i New Jersey har Hickox blitt isolert på et sykehus.

http://www.nytimes.com/2014/10/27/nyregion/ebola-quarantine.html?emc=edit_na_20141026&nlid=30317720&_r=0