Bilde: Borgermester Bill de Blasio fremstår som en tullebukk etter at han var raskt ute med å si at det ikke var terror. De Blasio er langt ute på venstresiden i det demokratiske partiet. Han ønsker ikke at Trump skal ha fordel av terroren, men ved sin måte å agere på blottlegger han at liberale ikke har noe svar. Hillary Clinton var også stiv og kort i sin første kommentar. Hun hadde ikke noe politisk svar. Terroren gjør vondt langt inn i den liberale sjelen. Trump derimot kunne fortelle en stor folkemengde om terroren og sa «det blir bare verre og verre, vi må forberede oss på å være smarte og tøffe».

Var det terror likevel? Politiet sier de nå ser et mønster mellom bombene på Manhatten og rørbombene i New Jersey. Særlig etter at det ble funnet en ny rørbombe søndag kveld.

Guvernør Andrew G. Cuomo og borgermester Bill de Blasio gikk umiddelbart høyt opp på banen og sa bombene på 23. gate og den ueksploderte på 27. gate ikke var terror. Selv politisk korrekte medier stusset over at de konkluderte så tidlig.

Nå viser undersøkelser at de to trykkokerbombene på Manhatten var fylt av metalldeler for å gjøre maksimal skade. Bombene var laget av to stoff som hver for seg er i fritt salg: ammonium-nitrat og aluminiumpulver. Når de blandes får man sprengstoffet Tannerite. Det brukes til å fjerne objekter på skytebaner, og har ikke vært sett i Improvised Explosive Devices, IED.

Også selve konstruksjonen av bombene tyder på en viss sofistikasjon:

An expert on improvised explosive devices used by terrorists around the world said that a device constructed with a cellular phone as a timer and Christmas lights as an initiator would indicate a higher-than-average competence than what is usually found in the United States. “Most of what we see in the United States is a pipe bomb with black powder or smokeless powder or a simple hobby fuse,” said the expert, who spoke on the condition of anonymity because he does sensitive work for government agencies. “This would be the high end of sophistication for I.E.D.s in the United States.”

Serien av bomber begynte med at en rørbombe gikk av nær et marathon-løp i New Jersey lørdag morgen 0930. Løpet ble kansellert. Sprengstoffet her var vanlig sort krutt.

12 timer senere detonerer bomben på 23. gate.

Amerikanerne er forvirret. De vet ikke hva de skal si. Hvis ikke bombene kommer med avsender later som de ikke vet om det er politiske eller «sosiale» grunner. Politiet spekulerer også på en måte som bare forvirrer. F.eks sier de at de ikke forstår valget av 23. gate, hvor det kun er sivile mål. Men jihadistene har erklært hele samfunnet krig. Det var heller ingen grunn til å angripe World Trade Center. Femten år senere har det offisielle Amerika ikke lært, men fortsetter å villede seg selv.

“You’ve got to go somewhere,” said a New York law enforcement official who agreed to speak about the continuing investigation only on the condition of anonymity. “So the question is: Is the location significant, in terms of motive? And we don’t know that 23rd Street has any particular significance.”

Men etterforskningen motsier de første uttalelsene. Nå er det kanskje en sammenheng mellom bombene:

While government officials had initially been dismissive of a link between the New Jersey and New York attacks, evidence from the crime scenes seemed to lead them to change their thinking. The New Jersey blast took place 11 hours earlier when an improvised device exploded in a garbage can near the course of a charity race.

Dette løpet var interessant nok til inntekt for US. Marines.

Bare en av tre rørbomber detonerte. Bombene som ble funnet søndag kveld i nærheten av jernbanestasjonen var kraftigere. Den ene gikk av da bomberoboten hentet dem ut. De kunne ha forvoldt alvorlig skade hvis de hadde gått av samtidig.

Stemningen begynner å bli amper og spent. Det skal ikke mye til for å utløse panikk. Det skjedde da det gikk rykter om at det var skyting på John F. Kennedy-flyplassen.

The bombing comes at a time of increasing nervousness around the world after terrorist attacks in Belgium and France, creating a climate in which even a false report of gunfire at John F. Kennedy Airport in Queens recently created widespread panic.

Guvernør Cuomo sier dette er mareritt-scenarier: bomber som går av, funn av nye og frykt som sprer seg. Men hvorfor sier han da noe så dumt som at det ikke er terror? Det svekker folks tillit til myndighetene. De oppfattes som svake og fryktsomme.

Politiet tror sjansen for å oppklare bombene er store. Søndag kveld ble en bil med mistenkte personer stanset og tatt inn til avhør. Politiet sier de tror de var i ferd med å forlate landet.

Late Sunday night, two law enforcement officials said that investigators stopped a car on the Belt Parkway near the Verrazano-Narrows Bridge and took five people to an F.B.I. office in Manhattan for questioning in the bombing investigation. One of the officials said that all or most of them may have been from the same family and that they may have been on their way to the airport. The F.B.I. confirmed in a statement that agents and police detectives had stopped “a vehicle of interest in the investigation into Saturday’s bombing in Manhattan and that no one has been charged with any crime.”