Israelsk politi i Jerusalem. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean, File

En israelsk sikkerhetsvakt ble skutt og drept av to palestinere ved inngangen til en bosetning. Angrepet hylles av Hamas, og kalles «en heroisk operasjon».

NTB-AFP-AP opplyser at vakten skutt og drept av to palestinere ved inngangen til bosetningen Ariel sent fredag kveld. Det henvises til israelske myndigheter.

Etter drapet forsvant de palestinske angriperne i en bil.

– Terrorister ankom inngangen til byen og skjøt mot en sikkerhetsvakt på post, heter det i en uttalelse fra det israelske forsvaret.

Hamas-hyllest

Situasjonen i området har vært svært spent de siste ukene, med en rekke voldelige protester og angrep fra palestinsk side, som har ført til flere drepte på både israelsk og palestinsk side.

Den religiøst inspirerte volden har særlig blusset opp ved al-Aqsa-moskeen, som ligger i Øst-Jerusalem.

Palestinerne krever byen som hovedstad i en palestinsk stat. Området der moskeen ligger er hellig for jødene, de kaller det Tempelhøyden.

De fleste palestinere som bor i Jerusalem, ønsker seg imidlertid ingen islamsk, palestinsk stat. De foretrekker å leve under israelsk myndighet, som i dag. Se lenke til egen sak lenger ned.

Islamistgruppa Hamas, som kontrollerer Gazastripen, hyller fredagens angrep mot Ariel som «en heroisk operasjon som runder av den hellige måneden ramadan». Volden skjer med andre ord i  islams navn, og sett med Hamas øyne er ramadan en hellig periode som best rundes av  med drap på jøder.

– Dette er en del av vårt folks respons på angrepene mot al-Aqsa, sier Hamas-talsmann Hazem Qassam.

Når myndighetene i Gaza utilslørt hyller økende voldsutøvelse og rene drapshandlinger, vil mange mene det er lite som peker i retning av en fredelig utvikling i området. For Israel vil det være vanskelig å se for seg et fungerende naboskap i en tostatsløsning med et slikt regime.

Les også: 

Undersøkelse: Ni av ti palestinere i Jerusalem vil helst leve under israelsk styre

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.