Sakset/Fra hofta

Sigurd Falkenberg Mikkelsen har ikke vært den verste reporteren NRK har hatt i Midtøsten. Han har vær litt mer tilbakelent enn forgjengerne.

Men nå hardner det til. Hjemme på Marienlyst driver Sidsel Wold stemningen i været og angir markører for Falkenberg Mikkelsen.

Han må tute med ulvene.

I dag hvor palestinerne hadde erklært Sinnets dag, og det ble rapport om flere dødelige overfall, føyde han seg og la seg inn i Folden:

Falkenberg Mikkelsen vet at påstandene om at Israel har planer om å overta Tempelhøyden er det rene sludder, men det får han seg ikke til å si. Da må han arrestere de palestinske lederne som blåser til ilden. I stedet velger han den nøytrale versjonen: «Mange palestinere mener at Israel har planer om å overta Tenpelhøyden». Så kan han supplere egne fakta: Det har vært flere høyreorienterte på besøk på høyden. Ergo: Mistankene er ikke tatt ut av løse lufta.

Ingenting om at PA-styret har blåst til ilden og innbilt palestinerne at jødene ikke har noen historisk tilknytning til Jerusalmem.

Enhver oppegående person, og Falkenberg Mikkelsen er ikke dum, vet at eierskap til Jerusalem er ett av islamistenes viktigste kort. De skal gjenerobre byen.

Dette ligger ikke så langt fra hva den norske meningseliten mener: Den har i flere år nå arrangert Saladin-dagene på Litteraturhuset, og der blir korstogene fremstilt som den verste religiøs imperialisme mot den kloke forstandige Saladin.

Israel okkuperer Øst-Jerusalem, ifølge den samme eliten. Da er ikke spranget stort til å være enig med islamistene, eller i det minste snu seg bort når de krever  at Jerusalem – al-Quds – må befris.

Det gjelder for mediene å la Israel bli sittende med svarteper også denne gang. Falkenberg Mikkelsen sier at Mahmoud Abbas ikke ønsker seg en ny intifada. Dette er bare halvparten av sannheten, for Abbas sier også noe annet. Han kolporterer ryktene og mistankene om at Israel planlegger noe på Tempelhøyden.

De samme mistankene ble fremsatt før den andre intifadaen: Det var ikke bare Ariel Sharons besøk på Tempelhøyden, det var like mye ryktene om at jødene undergravde al-Aqsa-moskeen, som fyrte opp under stemningen. Arkeologiske utgravninger ble fremstilt som undergraving. At palestinerne selv har fjernet tonnevis med arkeologisk materiale, snakker ikke norske medier om.

Det vakuum Falkenberg Mikkelsen snakket eksisterer,  og Abbas forsøker å fylle det ved å fyre opp under en religiøs intifada.

NRK og norske medier, sammen med utenriksminister Børge Brende, unnlater å fortelle hvor alvorlig det som skjer er. De har selv satset kortene på PA-styret og dialog.

Den mangel på forståelse er det som svir mest for israelere.

Men de er ikke helt alene. Støtten er voksende. Vestlige står overfor de samme islamistiske kreftene i sine land. Denne type «education» har belært mange europeere og amerikanere de senere år om hva Israel virkelig står overfor.