Medienes hamring på Israel i månedsvis og regjeringens signaler i samme lei gjør at organisasjons-Norge følger etter. Aristorganisasjonen GramArt og komponistforeningen Nopa går begge ut mot israelsk deltakelse.

Deres begrunnelse oser av moralisme og enkle svar. At det var en foranledning for krigen, 7. oktober, nevnes ikke. Norge har oppkastet seg selv til en moralsk verdensvokter når det gjelder Israel og palestinere som for lengst har gitt Norge et dårlig rykte.

Norge er blitt ledende på anti-israelisme og det begynner å bli lagt merke til internasjonalt. Selv ikke islamske stater har ført an slik Norge har. Men blant islamister er Norge blitt populær. Dette er et slag mot integrasjonen i Norge, men den koblingen synes regjeringen og organisasjonene blind for.

Musikkorganisasjoner ber om at Israel utestenges fra Eurovision

GramArt og Nopa ber om at Israel utestenges fra sangkonkurransen Eurovision Song Contest umiddelbart. Det skriver organisasjonene i en felles pressemelding.

– Nå har vi hatt den norske finalen og fått en norsk vinner. Dette er et naturlig tidspunkt for GramArt og Nopa å gi uttrykk for våre medlemmers syn på saken, sier Ivar Peersen, styreleder i GramArt til Dagsavisen.

I en felles pressemelding fra Nopa og GramArt viser organisasjonene til at Israels krigføring i Gaza har drept flere titusen palestinske sivile, og at WHO rapporterer at en befolkning på 2 millioner står i fare for å sulte i hjel.

– En omfattende rettsprosess der Israel anklages for folkemord er også i gang. Derfor ser vi det som høyst kritikkverdig at Israel får delta i Eurovision 2024. I 2022 ble Russland utestengt fra Eurovision, og vi mener EBU nå må utestenge Israel fra konkurransen, står det i pressemeldingen.

– Vi må ta høyde for at vi ikke er en politisk deltaker til vanlig og poengterer at vi kommer med denne uttalelsen fordi det er en musikalsk happening. I GramArt er det plass til liberale, konservative, alle retninger. Men felles for alle er at vi har et humanistisk menneskesyn, som gjør det lett å komme med en sånn uttalelse om en pågående humanitær katastrofe, sier Peersen.

GramArt er en interesseorganisasjon for artister og musikere med rundt 3000 medlemmer. Norsk forening for komponister og tekstforfattere (Nopa) er en interesseorganisasjon for opphavere til musikkverk. Foreningen har rundt 1500 medlemmer og 500 andre tilknyttede.

Eurovision Song Contest starter i Malmö med semifinaler fra 7. mai. Den store finalen er lørdag 11. mai.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.