Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, sier det er uaktuelt å utestenge Israel fra årets finale i Malmø. Dermed foretar EBU en viktig grensesetting: Israel skal ikke gjøres til pariastat. Det er et skudd for baugen for de i Norge som ivrer for utestengelse og de har tilhengere langt inn i regjeringspartiet og UD.

Disse kreftene har tatt opp kampen med Israel og er rasende over at Israel ikke hører på dem. De ønsker å gi Israel en lærepenge. Melodi Grand Prix ville hatt stor symbolsk betydning.

Det vil ikke være aktuelt å utestenge Israel fra å konkurrere i årets Eurovision Song Contest i Malmö, slår den europeiske kringkastingsunionen (EBU) fast.

– Det er en konkurranse for kringkastere, ikke regjeringer, og den israelske kringkasteren har deltatt i 50 år, sier EBU i en uttalelse.

Kringkastingsunionen arrangerer hvert år Eurovision Song Contest, og mener at den israelske kringkasteren KAN oppfyller alle kravene for å kunne delta i årets konkurranse.

EBU sier videre at de ønsker å bevare konkurransens status som en apolitisk begivenhet som forener publikum over hele verden gjennom musikk. De sier også at avgjørelsen om å ikke utestenge Israel er i tråd med hvordan israelske utøvere fortsatt er ønsket i internasjonale idrettsarrangementer.

Både i Norge og i flere andre land har det blitt tatt til orde for å utestenge Israels fra årets konkurranse på grunn av krigen i Gaza og de mange sivile ofrene.

I 2022 ble Russland kastet ut av Eurovision på grunn av invasjonen av Ukraina, en avgjørelse som fikk bred støtte.

Årets Eurovision Song Contest arrangeres i Malmö i mai. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.