Det er alltid noe nytt å lære for den som forsøker å følge med i informasjonsstrømmen. I et intervju på Al Jazeera med en representant for Hamas ble begrepet «PR-jihad» brukt. Dette var nytt for meg, og jeg måtte finne en definisjon. Den jeg fant, er: «PR-jihad er et uttrykk som brukes for å beskrive en strategi for å fremme et bestemt synspunkt eller en sak gjennom medier og kommunikasjon. Det kan også bety å forsvare eller rettferdiggjøre en handling eller overbevisning gjennom offentlige relasjoner. Uttrykket er avledet fra det arabiske ordet «jihad», som betyr «anstrengelse» eller «kamp» i religiøs sammenheng.

Dette var nyttig for meg, for jeg har behov for et begrep til å beskrive det som nå foregår i mange norske medier i tilknytning til krigen mellom Israel og Hamas. Ikke minst sikter jeg til NRK, som vi alle er med på å finansiere.

Jihad betyr for mange av oss kamp for å fremme samfunnsmodellen og religionen islam. Det er et faktum at islam har hatt en enorm framgang i Europa de siste femti år, den største framgangen siden de tyrkiske osmanene inntok Konstantinopel i 1453. Ikke minst i Norge er det lagt til rette for å integrere islam i samfunnet. Islam er nå den største religionen i Norge etter kristendommen. Våre valgte politikere har laget et system der tilskuddet til fremme av tilflyttede religioner øker når noen melder seg ut av Den norske kirke. Systemet er særlig gunstig for islam. Det muslimske brorskap, som etablerte Hamas, får virke fritt i Norge. De styrer mange organisasjoner som mottar statlig støtte. At de vil skifte ut vår samfunnsmodell med sin egen, bekymrer tilsynelatende ikke våre politikere.

Mektige norske medier «glemte» snart det som skjedde i Israel 7. oktober 2023. All oppmerksomhet er rettet mot det som i ettertid skjer inne på Gaza-stripen. At titusener av israelere er evakuert, hører vi ikke om. At Hamas både før og etter 7. oktober har sendt – og stadig vekk sender – raketter vilkårlig inn over Israel, nevnes knapt. Det eneste stedet man er trygg for raketter, er i Jerusalem, for der ligger Al-Aqsa-moskéen, og den kan man jo ikke risikere å treffe.

Under angrepet den 7. oktober deltok sivile «palestinere». Det har også Hamas bekreftet. Fra israelsk side er det vist til at noen av disse sivile også var journalister. Norske medier har ikke interesse av å undersøke det. Imidlertid er NRK og andre – senest i dag – opptatt av at journalister hevdes å være drept inne i Gaza. Vi får også fyldige opplysninger om at Sør-Afrika (sic!) har klaget Israel inn for FN-domstolen med anklager om folkemord. Jeg merket meg at hverken Sør-Afrika eller FN nevnte folkemord da det salafistiske ISIL slaktet ned jesidier, en liten minoritet i Midtøsten. Heller ikke når kristne koptere drepes eller fordrives. FN og Sør-Afrika kan ikke ha tatt seg tid til å lese charteret til Hamas. Det lover ikke godt for de jøder som ble fordrevet fra muslimske land.

Toneangivende norske medier er opptatt av at mange barn dør inne på Gaza-stripen, men de synes lite opptatt av årsaken. Har det betydning at Hamas bruker barnesoldater? Kan det ha betydning at Hamas-krigere «svømmer blant sivile»? Hele Hamas’ krigsstrategi er bygget på «tunnelsystemet». Krigerne skal ha dekning i tunnelsystemet, for så å foreta lynangrep blant sivile oppe i dagslys. Inngangene til tunnelsystemet ligger der det er mange barn. Til tider under en barneseng eller i en skole eller barnehage. Driften av tunnelene krevde mye elektrisitet. Den hentes bl.a. fra sykehus. Det er forhold noen norske medier tydeligvis mener «ikke har allmennhetens interesse».

I mange år har mennesker i små båter strømmet til Europa, ofte i følge med små barn. De rømmer fra krig, blir vi fortalt. Det er da jeg med forundring konstaterer at NRKs reporter ikke stiller spørsmål når det hevdes at det ikke kommer på tale at de barna Hamas-krigerne gjemmer seg bak, kan reise ut av Gaza med sine foreldre. Hvorfor spaserer de ikke bare over grensen, slik de gjorde i Europa i 2015? Hvorfor krever ikke norske medier at alle gisler skal frigis straks? Teller ikke de barna med i medias omsorg?

Kan det vi nå ser publisert og – ikke minst: utelatt – i norske medier være et utslag av det som kalles «PR-jihad»?

 

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.