USAs president Joe Biden innkaller til hastemøte med G7 og Nato-ledere.

Innkallingen kommer etter at Polen har opplyst at en rakett tok livet av to mennesker i landsbyen Przewodów, skriver NTB.

Polens president Andrzej Duda har holdt samtaler både med USAs president Joe Biden og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, samt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Biden, som er på Bali i Indonesia der han deltar på G20-toppmøtet, holdt seg våken gjennom natt til onsdag og ble holdt løpende orientert av medarbeidere med siste nytt fra Polen.

Etter samtalen med Stoltenberg opplyste Dudas kontor at Polen vurderer å utløse artikkel 4 i Nato-traktaten.

– Nato overvåker situasjonen, og allierte konsulterer tett. Det er viktig at alle fakta kommer fram, skriver Stoltenberg på Twitter.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt betegner opplysningene som svært alvorlige.

– Vi har registrert nyhetene om missilnedslagene i Polen. Dette er en svært alvorlig hendelse, men mye er fortsatt uklart. Vi avventer ytterligere informasjon fra polske myndigheter i saken, sa hun til NTB tidligere tirsdag.

Tysklands statsminister Olaf Scholz forsikrer Polens president Andrej Duda om at Warszawa har Berlins støtte.

– Statsministeren har nettopp snakket med den polske presidenten på telefon og overbrakt sine kondolanser. Polen skal etterforske nøye omstendighetene rundt hendelsen, der to personer ble drept i går kveld. Tyskland står på vår Nato-partner Polens side, uttalte Scholz via en talsmann natt til onsdag.

Duda understreker at det ikke er klart hvem som skjøt raketten eller hvor den ble produsert.

– Den var «mest sannsynlig» russiskprodusert, men det gjenstår å få det bekreftet, uttaler Duda.

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.