Generalsekretær Jens Stoltenberg (bildet) kunne fredag ønsker USAs forsvarsminister Mark Esper velkommen til Nato-hovedkvarteret i Brussel. Arkivfoto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

For første gang på lenge møtes Nato-sjef Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister ansikt til ansikt. Fredag skal de to snakke om USA styrker i Tyskland.

– Velkommen tilbake. Det er godt å se deg igjen så raskt etter det virtuelle forsvarsministermøtet, sier Stoltenberg til Mark Esper før møtet i Natos hovedkvarter i Brussel.

Flytter soldater

De to har mye å snakke om, ikke minst USAs planer om å redusere sin militære tilstedeværelse i Tyskland. President Donald Trump kunngjorde nylig planer om å kutte kontingenten med rundt 9.500 soldater. I et møte med sin polske kollega Andrzej Duda sa Trump denne uken at noen av soldatene kan havne i Polen.

– Jeg er glad USA vil konsultere de andre medlemslandene i denne saken, og at de gjør det klart at de står last og brast med alliansen, sier Nato-sjefen på vei inn til møtet.

– Vi vil gjøre det vi kan for å styrke alliansen og våre partnere, understreker Esper. Han takket Stoltenberg og sa USA setter pris på hvordan generalsekretæren leder Nato.

Esper benyttet også anledningen til å minne om målet om at alle medlemslandene skal bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

– Vi har kommet langt på dette området de siste årene, men det er fortsatt mye mer å gjøre for å sikre vår felles sikkerhet.

Pandemi, missiler og rustningskontroll

De to skal også snakke om Natos forberedelser for å være bedre rustet for en eventuell ny pandemibølge. I tillegg skal de snakke om tiltakene Natos forsvarsministre nylig vedtok for å svare på Russlands oppdaterte og utvidede missilprogram.

– Jeg ønsker også samtalene mellom USA og Russland om rustningskontroll velkommen. Som en fremvoksende global makt, er det også på høy tid at Kina deltar i rustningskontrollen, sier Nato-sjefen.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.