Det er en underlig konstellasjon: Amerikanerne ser ut til å like Stoltenberg. Men Norges statsminister legger seg tett opp til Angela Merkel. Stoltenberg blir møtt av James Mattis når han ankommer Arlington-kirkegården i Virginia 21 mars 2017. Foto: James Lawler Duggan/Reuters/Scanpix

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen var på forsvarsministermøte i Nato og traff sin amerikanske kollega James Mattis. – Vi har fått noen henvendelser fra USA, sier Bakke-Jensen.

US Marines har hatt 330 soldater på rotasjonsbasis på Værnes. Nå vil USA utvide til 650 og gjøre Værnes til hovedbase i Europa for US Marines.

I fjor meldte VG at US Marine Corps ønsket å gjøre Værnes til sin hovedbase i Europa.

I forrige uke sa oberst Doug Bruun til Adresseavisen at de ønsket å doble rammen for soldater til 650.

Snakker med USA om flere soldater til Norge

Tallene er ikke store, men det er viljen bak som teller: Når USA setter seg fast får det ringvirkninger. Trump er ved å ruste opp forsvaret og Norge inngår i planene. Forhåndslagring og flybaser inngår i planene.

I president Donald Trumps forsvarsbudsjett er det satt av 12 millioner dollar til å ruste opp Rygge flystasjon i Østfold, og klargjøre flyplassen for en fremskutt base for en gruppe amerikanske kampfly, ifølge nyhetsnettstedet Air Force Times.

Her er det snakk om å forhåndslagre utstyr, og så ha roterende trening på Rygge og ytterligere åtte flystasjoner rundt i Europa.

Denne satsingen står i skarp kontrast til diskusjonene innad i det politiske miljøet om flytting av helikoptre og nedlegging av baser. Trump gjør det motsatte: Han ruster opp.

Hva tenker amerikanerne om norsk forsvarspolitikk? Innebærer amerikansk satsing en reversering av norsk nedlegging?

Også Andøya kan bli base for økt amerikansk aktivitet. Tirsdag bekreftet Stortinget at flystasjonen skal legges ned og de norske marine overvåkningsflyene skal flyttes til Evenes når de leveres om noen år.

Men denne uken meldte nettstedet aldrimer.no at inntil fem P-8A Poseidon fra US Navy er ventet til Andøya allerde nå i juni.

Man skulle tro at den norske regjering ville bukke og takke.

Frank Bakke-Jensen vil heller ikke svare på når regjeringen er klar til å besvare den amerikanske forespørselen.

Som vi vet står venstrefløyen klar til å pelle amerikanske forslag fra hverandre. Regjeringen burde være sjeleglad. Her får de en gavepakke i hendene uten å legge to pinner i kors. Likevel svarer Bakke-Jensen som om svaret ikke er opplagt.

Hva tenker Jens Stoltenberg om norsk forsvarspolitikk? Han sitter midt  i sentrum av amerikanernes planer for Europa:

NATOs vil trenge mer enn 1.200 nye ansatte for å fylle de nye hovedkvarterene som skal opprettes i USA og Tyskland.

Det opplyser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i forbindelse med alliansens forsvarsministermøte i Brussel torsdag.

De to nye kommandoene skal opprettes for å sette NATO i stand til å møte trusselen fra øst på en mer effektiv måte.

Den ene kommandoen skal sikre forsyningslinjene til sjøs over Atlanterhavet. Den andre skal forbedre NATOs evne til å flytte styrker raskt gjennom Europa.

I stedet for å bygge nytt, vil NATO plassere de nye kommandoene ved eksisterende NATO-hovedkvarterer.

Sjøkommandoen legges til Norfolk i USA, mens kommandoen for styrkeforflytning legges til Ulm i Tyskland. (NTB)

Økningen i NATO-landenes forsvarsbudsjett har dabbet av:

Forsvarsbudsjettene i NATO vokser for fjerde år på rad i 2018. Men veksten er ikke like rask som i fjor.

Det viser tall som ble lagt fram av generalsekretær Jens Stoltenberg på NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

I fjor økte pengebruken med 5,2 prosent hos europeiske allierte og i Canada. I år ligger den an til å øke med 3,8 prosent, ifølge de ferske beregningene. (NTB)

Norge er på stusselige 1,6 prosent. Ett av verdens rikeste land vil ikke betale for sitt eget forsvar, men overlater det til amerikanerne.

Ferilitetsraten og forsvarsbudsjettet ligger på samme lave nivå. Er det en sammenheng? Liten vilje til å føde barn og liten vilje til å forsvare seg.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.