Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte torsdag Ukraina for første gang siden den russiske invasjonen og hedret falne ukrainske soldater i Kyiv.

Mange ble overrasket da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg dukket opp i Kyiv torsdag.

Nato-sjefens besøk var ikke meldt på forhånd og ble først kjent da en journalist fra avisen Kyiv Independent oppdaget og fotograferte ham under en seremoni på St. Mikaels plass i sentrum av Kyiv.

NTB-Reuters melder om saken.

Bildene ble lagt ut på Twitter og viser Stoltenberg omgitt av livvakter der han står med bøyd hode foran en krans og en rekke av uniformerte soldater.

Flere medier, blant dem Reuters, var også til stede og bekrefter Stoltenbergs besøk i den ukrainske hovedstaden. Der ble han også vist ødelagt russisk militærmateriell før han forsvant i en bil.

Stoltenbergs videre program under besøket er ikke kjent, men det antas at han skal ha et møte med president Volodymyr Zelenskyj.

Natos informasjonsavdeling bekrefter overfor NTB besøket, men har ingen ytterligere opplysninger.

– Natos generalsekretær er i Ukraina. Vi vil komme med mer informasjon så snart som mulig, heter det.

Selv om Ukraina ikke er medlem av Nato, er Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sterkt engasjert i krigen som pågår i landet. Nato-landene gir også betydelig støtte i form av militærmateriell til Ukraina.

Ukraina har også ytret et klart ønske om å bli Nato-medlem, men det vil være en lang prosess før noe slikt kan bli aktuelt. Først og fremst er det et krav at et søkerland til Nato ikke skal befinne seg i noen pågående krig eller konflikt.

Dessuten regner de fleste med at Nato-landene Tyrkia og Ungarn vil ha motforestillinger mot å slippe inn Ukraina, på samme måte som de har vært skeptiske til Sverige og Finland. Det kreves enstemmighet blant medlemslandene for å slippe inn nye nasjoner i alliansen.

Ifølge Stoltenbergs program skulle han torsdag ta imot Tsjekkias nye president Petr Pavel i Nato-hovedkvarteret, men dette besøket fant sted onsdag.

Fredag skal Nato-sjefen etter planen delta på et møte i den såkalte kontaktgruppen for Ukraina, som samler utsendinger fra et 50-tall land som bistår landet med militærhjelp.

Møtet finner sted på den amerikanske Ramstein-basen utenfor Kaiserslautern i Tyskland og ledes av USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Les også: 

Nato-søknaden: Ungarn anklager Sverige for fiendtlig holdning

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.