Donald Trump og Andrzej Duda ved et tidligere møte, i rosehagen ved Det hvite hus. 2019. Foto: Leah Millis / REUTERS / NTB scanpix

Polens høyrepopulistiske president Andrzej Duda sliter på meningsmålingene foran søndagens valg, men får drahjelp i valgkampen fra president Donald Trump.

– Jeg tror aldri vi har stått Polen nærmere enn nå, sa Trump da han tok imot Duda i Det hvite hus onsdag.

– Jeg har et svært godt personlig forhold til den polske presidenten, la han til.

Duda understreket på sin side at det var en ære og et privilegium å bli invitert til Det hvite hus og han ga også uttrykk for håp om at besøket ville bidra til å styrke båndene mellom Polen og USA.

Flytter soldater?

Trump varslet tidligere i måneden at USA vil trekke rundt 9.500 amerikanske soldater ut av Tyskland, der det i dag er stasjonert rundt 34.000.

USA planlegger samtidig å trappe opp sitt militære nærvær i Polen, noe landets ambassadør i Warszawa bekrefter.

– Forhandlingene er i rute. President Donald Trump og president Andrzej Dudas visjon for økt amerikansk nærvær i Polen, er enda større enn opprinnelig varslet, tvitret den amerikanske ambassadøren Georgette Mosbacher i forrige uke.

Fort Trump

Duda har gjort sitt beste for å sjarmere Trump og har blant annet tilbudt seg å bygge et Fort Trump som kan huse tusenvis av amerikanske soldater.

Den polske avisa Dziennik Gazeta Prawna skriver onsdag at 30 amerikanske kampfly av typen F-16, som i dag er stasjonert i Tyskland, kan bli flyttet til Polen, sammen med rundt 2.000 soldater.

Nato lovet i 1997 Russland at det ikke skal etableres permanente baser i tidligere østblokkland.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.