Selv om Polen er medlem av NATO er det noe helt annet å ha amerikanske soldater på polsk grunn.

Under NATO-toppmøtet i sommer lå det som en mulighet at USA kunne komme til å flytte amerikanske soldater fra Tyskland til Polen, både fordi det strategisk gir mening, og for å vise tyskerne at de saboterer NATO.

Men det skjedde ikke. Nå sier Trump at USA jobber med slike planer. Det kom frem da Polens president Andrzej Duda besøkte Washington tirsdag.

President Donald Trump sier han vurderer å opprette en permanent amerikansk militærbase i Polen.

Uttalelsen kom på en felles pressekonferanse med Polens president Andrzej Duda, som tirsdag var på besøk i Det hvite hus i Washington.

– Vi vurderer dette meget seriøst. Polen er villig til å bidra stort for at USA skal kunne ha et nærvær i Polen, sa Trump.

Polen har flere ganger oppfordret USA til å sende soldater til landet i frykt for russisk aggresjon. Den polske regjeringen skal ha sagt seg villig til å bidra med 2 milliarder dollar for å bygge en militærbase til amerikanske soldater. (NTB)

Hvis Trump gjør alvor av planene vil det være den skarpeste markeringen overfor Russland siden tidligere Warszawapaktland ble medlem av NATO i 1999.

Det er et defensivt tiltak. USA vil aldri angripe Russland, men Sovjetunionen har angrepet Polen mange ganger. Det mest traumatiske var da Adolf Hitler og Josef Stalin ble enige om å dele Polen mellom seg i et hemmelig vedlegge til ikkeangrepspakten av 1939.

En amerikansk styrke i Polen vil også garantere de baltiske statenes sikkerhet. Putin har vist en så aggressiv og hensynsløs atferd i bl.a. Storbritannia at man har grunn til å lure på hva han er i stand til. Balterne har fått merke det. Polen er større, men med et dvask russservennlig Tyskland er amerikanerne bundet. Det kan være Washington ønsker å komme seg ut av Tyskland.