Polen er villige til å la seg bli brukt som base for amerikanske atomvåpen, dersom Nato ønsker det. Dette sier landets president Andzrej Duda til polsk presse.

– Hvis våre allierte bestemmer seg for å utplassere atomvåpen på vårt territorium for å styrke Natos østre flanke, er vi klare til det, sier president Duda i et intervju med Fakt Daily. (NTB-AFP)

Polen er Nato-medlem, og deler grense med den russiske enklaven Kaliningrad og med Belarus.

– Russland har økt militariseringen av Kaliningrad. Nylig har de også relokalisert atomvåpen til Belarus, fortsetter Duda.

Diskusjonene om atomvåpensamarbeid mellom Polen og USA har pågått over tid, opplyser Duda. Hvis atomvåpen faktisk blir utplassert, vil Polen bli det sjette landet i Europa hvor USA antas ha plassert atomvåpen, sammen med Tyskland, Belgia, Italia, Nederland og Tyrkia. Frankrike og Storbritannia har sine egne atomvåpen.

Saken vekker oppmerksomhet i Kreml.

– Militæret vil analysere situasjonen. Hvis man gjennomfører planene, vil vi ta alle nødvendige skritt for å sikre vår egen sikkerhet, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.