NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Vilnius. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Det har ikke vært noen endringer i Russlands atomutplassering, selv om de varslet at de ville sette ut atomvåpen i Belarus, ifølge Natos generalsekretær.

Natos generalsekretær ens Stoltenberg opplyser at det ikke er registrert noen forflytninger av russiske atomvåpen til Belarus. Dette var noe Russland nylig varslet at de ville gjøre, for å skape frykt og usikkerhet i vestlige land.

Russland spiller systematisk ut dette «atomvåpen-kortet», noe Stoltenberg mener er svært kritikkverdig.

– Russlands retorikk rundt atomvåpen er uvøren og farlig, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Han sier at Nato nøye overvåker hva Russland holder på med, og at det så langt ikke er sett noen endringer i atomutplasseringen som ville krevd et svar fra Nato.

NTB-Reuters melder om saken.

– Men vi fortsetter å være årvåkne, legger generalsekretær Stoltenberg til.

Med dagens omfattende struktur av satelittovervåkning og annen overvåkning i de aktuelle områdene, anses det bortimot umulig å foreta større forflytninger av dette slaget uten at det registreres.

Stoltenberg sier at Nato heller ikke har sett noen tegn til bevegelse hos Wagner-gruppen i Belarus, en situasjon de også overvåker nøye.

Det har vært spekulert på om Wagner-gruppen ville benytte seg av belarusisk territorium for å åpne en ny front mot Ukraina. Så langt er det altså intet som tyder på det.

Men denne gruppens nye tilstedeværelse i Belarus har ført til visse tiltak i naboland.

I helgen utplasserte Polen over 1000 soldater øst i landet. Årsaken var bekymring for at Wagner-gruppen nå befinner seg  i Belarus, og at dette kan føre til økt spenning på grensen mellom de to landene.

Den delen av Wagnergruppen som har flyttet til Belarus skal uansett ikke utgjøre mer enn noen få tusen soldater, og utgjør en begrenset trussel med tanke på større operasjoner av noe slag.

Les også: 

Ingen fra Wagner-gruppen har vist seg i Belarus-leir

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.