USAs president Joe Biden har tatt kontakt med USAs allierte og partnere for å forsikre dem om at støtten til Ukraina fortsetter. Europeiske ledere bekymrer seg for utviklingen, som vil utgjøre en trussel for Ukrainas evne til å fortsette forsvarskampen.

Telefonmøtet tirsdag skjedde etter at et midlertidig budsjett ble vedtatt i Kongressen der videre støtte til Ukrainas kamp mot de russiske invasjonsstyrkene var utelatt, skriver NTB-AP-AFP.

Foruten Biden deltok USAs utenriksminister Antony Blinken på tirsdagens hastig innkalte konferanse. De to snakket med lederne for Canada, Tyskland, Italia, Japan, Polen, Romania, Storbritannia, Natos generalsekretær, EUs president og EU-kommisjonens leder. I tillegg deltok Frankrikes utenriksminister, ifølge Det hvite hus.

Europeiske ledere står overfor et spørsmål de hadde håpet å unngå: Hvis USA trekker seg tilbake fra å lede vestlig støtte til Ukraina, kan de fylle gapet?

Spørsmålet henger over Europa etter helgens beslutning i Washington om å avverge en delvis regjeringsstans ved å vedta et finansieringstiltak som utelukket bistand til Ukraina, skrev Wall Street Journal nylig.

Ifølge NTB er det republikanere, anført av en gruppe på «ytre høyre fløy» i Representantenes hus, som står bak konflikten. De kjemper for en mer isolasjonistisk linje, og vil mener det er viktigere for USA å hindre migranter i å ta seg inn til USA over grensen fra Mexico, enn å fokusere på grensene på en helt annen del av planeten.

Polens president Andrzej Duda sa etter møtet at alle deltakerne hadde tatt ordet, og at temaet var situasjonen i Ukraina.

– Biden åpnet med å orientere oss om situasjonen i USA og hva den egentlige politiske situasjonen omkring Ukraina er. Han forsikret oss om at det er flertall for videre støtte til Ukraina, først av alt gjelder det militær støtte. Han sa at han vil få den støtten i Kongressen, sa Duda.

Den polske presidenten sier Biden forsikret gruppen om at støtten til Ukraina i Kongressen er mye bredere enn det som antydes i mediene. Duda sier også at Biden oppfordret lederne til å fortsette støtten, noe han fikk gehør for.

– Alle vi er fast bestemt på videreføre støtten, sa han.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg la ut en melding på X/ Twitter om møtet med en lignende beskjed til Kiev.

Biden mener den amerikanske støtten er svært viktig for den ukrainske motstandskampen, og har innstendig oppfordret Kongressen til å få på plass en ny hjelpepakke raskt.

– Vi kan ikke under noen omstendigheter tillate at den amerikanske hjelpen til Ukraina blir avbrutt, sa Biden da budsjettet var på plass og en nedstengning av offentlig virksomhet var unngått.

– Vi har tid, ikke mye tid, og det er en sterk forståelse av at dette haster, sa Biden.

Ukrainske tropper er i ferd med å gå tomme for ammunisjon, og er avhengig av hjelp fra EU og Nato. Motoffensiven virker ikke å ha vært spesielt vellykket.

Mangelen på våpen og ammunisjon vil undergrave bakkeoperasjonene og redusere soldatenes evne til å forsvare seg mot russiske angrep, ifølge Mark Cancian, seniorrådgiver for Center for Strategic and International Studies.

– Det ukrainske militæret kommer til å bli svekket for så til slutt å kollapse, sier han. Han sier imidlertid at det også er en mulighet for at de vil klare å forsvare linjene sine.

USA har så langt gitt 66,2 milliarder dollar i militær, finansiell og humanitær støtte til Ukraina, ifølge Washington Post. Dette er militær støtte på et nivå som ikke har vært sett siden slutten av andre verdenskrig. USA har i tillegg forpliktet seg til mange flere milliarder dollar i ekstra støtte.

Michael O’Hanlon ved Brookings Institution sier at Marshall-hjelpen, som gikk til gjenoppbygging av europeiske land etter krigen, utgjorde rundt 150 milliarder dollar, justert for inflasjon. Dette beløpet ble fordelt over tre år.

USA er det landet i verden som bruker mest på forsvaret, totalt er det avsatt over 816 milliarder dollar for 2023.

Russland, som ifølge Reuters planlegger å bruke nesten 30 prosent av sitt totale statsbudsjett på militæret i 2024, setter av en sum tilsvarende omkring 110 milliarder dollar for året som kommer.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.