Kievs kamp for å slå tilbake invaderende russiske tropper avhenger av amerikansk utstyr, trening og etterretning. President Biden har ledet en global kampanje for å samle støtte til Ukraina og for å innføre sanksjoner mot Russland. Nå frykter allierte at støtten vil reduseres.

Etter mye om og men landet Kongressen lørdag en budsjettavtale som finansierer statsapparatet fram til 17. november. Men støtte til Ukraina er foreløpig tatt ut av budsjettet og trenger Kongressens støtte.

– Vi kan ikke under noen omstendigheter la den amerikanske støtten til Ukraina bli avbrutt, sier Biden i en uttalelse.

– Jeg forventer at speakeren vil følge opp sin forpliktelse overfor det ukrainske folk og sikre at støtten som trengs for å hjelpe Ukraina i dette kritiske øyeblikket, blir vedtatt, heter det videre, med henvisning til speaker Kevin McCarthy i Representantenes hus. (NTB-Reuters)

Et økende antall av politikere, stort sett Republikanere med Donald Trump i spissen, har kritisert USAs støtte til Ukraina, skriver Wall Street Journal. Dette skaper uro blant USAs allierte, som anser det som avgjørende for den globale sikkerheten at Ukraina støttes fullt ut.

Men i avtalen som Biden underskrev for å unngå en nedstengning av amerikansk økonomi, var støtte til Ikraina utelatt.

En splid blant vestlige allierte ville være til fordel for Russlands president Vladimir Putin, hevder europeiske tjenestemenn, som Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis.

En undersøkelse i august viste at 62 prosent av de som stemmer på Republikanerne mener USAs støtte til Ukraina er for omfattende. En viss krigstretthet er i ferd med å spre seg i flere vestlige land, mye på grunn av manglende suksess i den ukrainske motoffensiven.

Ukraina utestenger transperson fra USA som talsperson etter blodtørstig video

Biden-regimet har lovet 24 milliarder dollar i ny støtte til Ukraina, men nå er de avhengige av støtte fra Kongressen. En talsperson for Det hvite hus sier de er avhengige av at speaker Kevin McCarthy (R) holder sine løfter.

– We will have another PDA soon on the normal cadence. However, we will need a Ukraine funding bill to pass soon and it’s imperative that Speaker [Kevin] McCarthy keep his commitment to the people of Ukraine to ensure that happens.

Men Republikanerne er splittet i spørsmålet. Blant annet er presidentkandidat Vivek Ramaswamy kritisk til mer støtte til Ukraina, siden han frykter at dette vil føre til at Russland og Kina blir nærmere allierte.

Mike Pence mener dog at å la Russland vinne i Ukraina gir grønt lys for Kina i Taiwan. Trump på sin side mener han kunne ha avsluttet krigen på 24 timer, og sier at ytterligere støtte til Ukraina må ses i sammenheng med Biden-familiens private økonomi.

Den pensjonerte oberstløytnanten John Nagl mener Washington nå utgjør en stor trussel for Ukraina.

– Ukraine faces its biggest threat now not from Russia but from political dysfunction in Washington.

Diplomater fra allierte land som ser på USA som leder i støtten til Ukraina frykter at Biden vil la seg presse av konfliktene innenriks til å redusere støtten til det invaderte landet. Dette vil føre til at USA vil miste respekt og innflytelse internasjonalt, som allerede er svekket etter den katastrofale tilbaketrekningen fra Afghanistan.

Russiske styrker okkuperer nå 20 prosent av ukrainsk jord, og USAs allierte frykter at den militære støtten ikke er tilstrekkelig stor til å snu utviklingen. Situasjonen bedres ikke av den pågående konflikten mellom Ukraina og Polen.

Valget i Slovakia ser også ut til å føre til en regjering som ikke ønsker å fortsette støtten til Ukraina. Valgets vinner Smer-SD, som ledes av tidligere tatsminister Robert Fico og har gått inn for en mer Moskva-vennlig politikk.

Fico har avvist at han er Putin-vennlig og har sagt at han fortsatt vil støtte Ukraina dersom hans parti vinner, men at han vil stanse leveranser av våpen og ammunisjon til ukrainerne.

Robert Fico vant valget i Slovakia, dårlig nytt for krigspartiet

USA er i ferd med å miste respekt i Midt-Østen, hvor typiske allierte land som Saudi-Arabia, Emiratene og Israel er i ferd med å miste tilliten til USAs vilje til støtte. Dermed knyttes enkelte av disse landene nærmere Kina, blant annet i det utvidede Brics-prosjektet.

USAs utenriksminister Blinken fokuserer på et samarbeid med et EU som stadig virker svakere, både økonomisk og militært.

Men også her er det gryende misnøye med USA, særlig etter at Biden innførte Inflation Reduction Act i fjor. EU ser på de massive subsidiene som en trussel for europeisk økonomi i kampen om å fremme såkalt grønn industri.

Dette er litt av bakteppet mens tusenvis av ukrainske og russiske soldater dør på slagmarken.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.