Når man spør de utenlandske støttespillerne til den ukrainske regjeringen hvordan de forestiller seg at krigen skal ende, er svaret at russerne skal kastes ut. Hvordan de har tenkt å gjøre det, får vi aldri noe klart svar på. Krigen skal bare fortsette ‘så lenge det tar’.

Det kan ta veldig lang tid. Den etterlengtede ukrainske vårsoffensiven, som endte opp som en mislykket sommersoffensiv, har knapt rørt ved den militære situasjonen. Alt tyder heller på at konflikten har stivnet til en stillingskrig. Soldater i mengder blir sendt til slaktebenken uten utsikter til å kunne vinne noen seier.

Dette passer tydeligvis den amerikanske regjeringen godt. I hvert fall har president Biden akkurat bedt om ytterligere 24 milliarder dollar til Ukraina, i tillegg til de allerede bevilgede 113 milliardene.

Ingen har helt oversikt over hva de enorme beløpene har gått til, fordi Ukraina er nesten like korrupt som Russland, og president Volodymyr Zelensky har akkurat avskjediget lederne for de regionale rekrutteringskontorene fordi de anklages for å ha mottatt bestikkelser fra menn som ville unngå innkalling.

Det amerikanske folket begynner å bli lei av denne evige krigen, og en nylig meningsmåling viser at et flertall er imot å sende mer penger til det bunnløse ukrainske hullet. Nå er det også misnøye blant republikanske medlemmer av Representantenes hus. Republikanernes konservative fløy har sendt et brev til president Biden med budskapet om at ‘amerikanerne er lei av å finansiere endeløse kriger og ønsker en politikk som ikke bare gjeninnfører økonomisk fornuft i Washington, men også setter Amerika og amerikanske borgere først’.

De misfornøyde republikanerne har også bedt Biden-administrasjonen forklare hva dens strategi i Ukraina går ut på. Også den republikanske lederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, er usikker. En talsperson for McCarthy har kunngjort at et republikansk-ledet hus ikke vil godkjenne enhver anmodning om mer penger til Ukraina uten videre.

Slik begynner det, og i den sammenheng er det verdt å minne om hvordan det endte med den amerikanske krigen i Vietnam. USA måtte nølende trekke seg ut i 1975 og overlate landet til kommunisterne – ikke fordi amerikanerne hadde lidd et militært nederlag (man kunne ha fortsatt), men fordi det amerikanske folket ikke lenger ville delta.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.