Joe Biden hadde ingenting å tilby annet enn trøstende ord. Mitch McConnell sa det var umulig å frigi midler før Kongressen tar ferie. Dermed må Zelenskyj reise tomhendt hjem. Men det burde han visst på forhånd. Vinden har snudd.

Han møtte en ny Speaker of the House, Mike Johnson, som er langt mer frittalende enn den opportunistiske Kevin McCarthy.

– Det Biden-regjeringen ser ut til å be om, er milliarder av ekstra dollar uten formålstjenlig tilsyn, ingen klar strategi for å vinne, og ingen av svarene jeg tror det amerikanske folket fortjener, sa Johnson etter møtet med Zelenskyj.

Republikanerne mener alvor. Så lenge Biden nekter å stenge grensen i sør blir det ingen flere penger til Ukraina. Det er Biden som sitter med nøkkelen. Han vil ha i pose og sekk, men det får han ikke. Amerikanerne er fed up.

I stedet spiller både Zelenskyj og Biden på fryktporno: De truer amerikanerne med at de vil måtte sende sine sønner og døtre hvis de ikke blar opp nå. Det er utpressing og går ikke hjem hos velgerne.

Zelenskyj sitter med ett kort, en trumf, men tør neppe spille det: Han kunne meldt seg for James Comer og Jim Jordan og sagt seg villig til å vitne om Biden-familiens forretninger i Ukraina. Zelenskyj var der. Han kjenner korrupsjonen og bestikkelsene. Da ville han blitt en helt hos amerikanerne.

Men slik han nå kommer gir han inntrykk av å tro at han har krav på amerikanske skattepenger i milliardklassen. Amerikanerne blir mektig provosert. USA finansierer en tredel av Ukrainas offentlige sektor. I mens har ikke fattige råd til både diesel og mat. De må velge.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj omtaler det som «galskap» dersom landet skulle være villig til å gi fra områder som er okkupert av Russland.

Zelenskyj fortalte dette på en pressekonferanse etter et møte med USAs president Joe Biden i Washington tirsdag.

De ukrainske presidenten understreker at USA og landets allierte sender et sterkt signal om samhold til Russland. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.