President Joe Biden tok fredag imot EUs ledere i Det hvite hus, og de gjorde det klart at konfliktene i Ukraina og Israel viser at Vesten må stå sammen.

– Disse konfliktene viser at demokratier må stå sammen, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen da hun og EU-president Charles Michel møtte Biden til toppmøte. (NTB-AFP)

Dette skjer bare få dager etter at nettopp Michel kalte inn til digitalt toppmøte, siden mange EU-ledere virket irriterte over det som ble beskrevet som et sololøp av von der Leyen i spørsmål som gjaldt Israel og Gaza.

Økende kritikk mot Ursula von der Leyen etter Israel-tur

De tre lederne diskuterte en rekke temaer, inkludert konflikten på Gazastripen og Russlands krigføring i Ukraina.

Enigheten rundt Vestens involvering i Ukraina-krigen er også i ferd med å slå sprekker. Blant velgere er viljen til å ofre egen økonomi etter Russlands brutale invasjon av Ukraina synkende, noe flere meningsmålinger har vist.

Det er også indre stridigheter mellom ulike EU-land, og mange frykter at Republikanerne vil velge å fokusere mer på å beskytte sine egne grenser hvis Trump vinner presidentvalget neste år, noe meningsmålinger tyder på.

USA er den absolutt viktigste leverandøren av militærhjelp til Ukraina, og EU-lederne ønsker å forsikre seg om at den amerikanske hjelpen fortsetter, trass i økende skepsis blant en del republikanere til å føre den videre.

Samtidig er Kongressen uten en Speaker i Representantenes hus, siden republikanskse representanter virker ute av stand til å enes om en kandidat.

Det er ikke bare de to store konfliktene som opptar de tre lederne. En amerikansk klimapakke som inkluderer store subsidier til amerikansk industri, har skapt knute på tråden mellom USA og EU.

Dette dreier seg om en konkurranse i massive subsidier til all virksomhet som kan definere seg innenfor «det grønne skiftet», som mange økonomer mener er helt ødeleggende for vestlig økonomi, siden land som Kina og India ser ut til å ignorere trusselen klimaendringer skapt av mennesker utgjør, i motsetning til Biden-regimet og EU.

Europeiske bedrifter rammes, og dette diskuterte von der Leyen med Biden da de møttes i mars  for å diskutere en avtale om mineraler til bilbatterier. Resultatene lar vente på seg.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.