G7-landene lover å gi støtte på ubestemt tid til Ukraina for deres forsvar mot Russlands invasjon – selv om det påvirker landenes egne borgere negativt. Dette fremgår av et utkast fra helgens toppmøte i Tyskland.

Lederne for G7-landene møtes for tiden i Elmau slott, nær Garmisch-Partenkirchen i Bayern. Deltakerne skal blant annet diskutere styringen av Ukraina-krigen og egne lands økende problemer med inflasjon og stigende energipriser. Ifølge et lekket utkast,  hvis innhold er sitert av Bloomberg, har landene blitt enige om å love fortsatt humanitær, økonomisk og politisk støtte til Ukraina «på ubestemt tid».

Uttalelsen kommer på et tidspunkt da flere medlemmer av alliansen, inkludert Tyskland og Frankrike, sies å være bekymret for at krigen trekker ut, og signaliserer at de er åpne for ideen om en fremforhandlet våpenhvile. Men i et intervju søndag oppfordret Storbritannias statsminister Boris Johnson verdensledere til å stå samlet mot Russlands aggresjon, selv om den påvirker folkene i deres egne land.

– Verdens ledere må anerkjenne prisen på å støtte Ukraina, inkludert økende energi- og matkostnader, men må også erkjenne at prisen for å la Russland vinne vil være mye høyere, sa Boris Johnson til Reuters.

Samtidig var Johnson ærlig på at det ville være en utfordring for G7-landene å fortsette støtten til Ukraina i en tid hvor folket i deres egne land lider under konsekvensene og derfor begynner å bli slitne.

– Vi må ha veldig ærlige diskusjoner om konsekvensene av det som skjer, presset som enkeltvenner og partnere føler – enten det handler om kostnadene for deres energi, mat eller noe annet, sier Boris Johnson, mens han hevder at «prisen for frihet er verdt å betale».

Ifølge det publiserte dokumentet vurderer G7-lederne nå også muligheten for å bruke tollinntekter på import fra Russland til å støtte Ukraina.

Ukrainas statsminister Volodomyr Zelenskyj blir med på møtet via lenke mandag, men Ukraina har allerede gjort det klart at landet krever økt støtte og mer omfattende sanksjoner mot Russland.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz er vertskap for møtet. Andre deltakere er EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Japans statsminister Fumio Kishida, Canadas statsminister Justin Trudeau, USAs president Joe Biden, Italias statsminister Mario Draghi og Europarådets president Charles Michel.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.