Italias statsminister Giorgia Meloni og Ukrainias president Volodymyr Zelenskyy i Roma, 13. mail 2023. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Italia vil støtte Ukraina i kampen mot Russland så lenge det trengs, lovet statsminister Giorgia Meloni da Volodymyr Zelenskyj besøkte henne i Roma.

Italia kommer til å fortsette å støtte Ukraina med våpen for å fordrive Russlands «brutale og urettferdige aggresjon», sa Meloni etter møtet med Ukrainas president lørdag.

– Vi vedder på ukrainsk seier, sa statsministeren.

Det ble innført flyforbud over hovedstaden i forbindelse med Zelenskyjs besøk, og politiet utplasserte skarpskyttere på flere av byens tak.

Ukrainas president skulle senere på dagen også møte pave Frans i Roma.

Putin-vennlige koalisjonspartnere

Statsminister Meloni er en sterk tilhenger av militærstøtte og annen hjelp til Ukraina.

Hennes ytre høyreparti Italias brødre er en tydelig forkjemper for prinsippet om nasjonal suverenitet. Samtidig har Meloni måttet håndtere at lederne for to av koalisjonspartnerne i regjeringen åpent har uttrykt beundring for Russlands president Vladimir Putin gjennom mange år.

Koalisjonspartner og tidligere statsminister Silvio Berlusconi har skrytt av sitt vennskap med Putin, mens La Liga-leder Matteo Salvini har stilt spørsmål ved verdien av økonomiske sanksjoner mot Russland.

Omfavnelse

Siden Russlands invasjon i fjor har Italia bidratt med rundt 1 milliard euro i militær og økonomisk støtte, i tillegg til humanitær bistand.

Da han ankom Roma på formiddagen, dro Zelenskyj først til presidentpalasset. Der ønsket president Sergio Mattarella ham velkommen, og de to landenes nasjonalsanger ble spilt før presidentene gikk inn til et privat møte.

– Vi står fullt og helt på deres side, forsikret Mattarella.

«Rettferdig fred»

Utenriksminister Antonio Tajani, som møtte Zelenskyj på flyplassen, sa at Italia vil fortsette å støtte Ukraina «360 grader» og presse på for en rettferdig fred som sikrer Ukrainas uavhengighet.

– Dette er et viktig besøk med tanke på Ukrainas kommende seier, tvitret Zelenskyj kort tid før han ankom Roma.

I møtet med Mattarella, som torsdag var på statsbesøk i Norge, fikk Zelenskyj forsikringer om at støtten vil fortsette, både på kort og lang sikt. Det opplyser kilder i presidentpalasset i Roma til nyhetsbyrået AP.

Den ukrainske presidenten dro deretter til statsministerens kontor, der Meloni og Zelenskyj omfavnet hverandre.

Møte med Paven

Senere skulle Zelenskyj etter planen også møte pave Frans. Den katolske kirkens overhode sa nylig at Vatikanet har startet et initiativ bak kulissene for å forsøke å få slutt på krigen.

Zelenskyj skal søndag besøke Tyskland, ifølge kilder i den tyske regjeringen. Lørdag varslet Tyskland en ny massiv våpenpakke til Ukraina.

Regjeringen vil gi våpen for ytterligere 2,7 milliarder euro til Ukraina. Pakken inkluderer kampkjøretøy, 30 stridsvogner og luftvernsystemer.

 

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.