I flere EU-land ser det ut til at kritikken av EU-kommisjonens president og hennes håndtering av Israel-Hamas-krisen er på stigende kurs.

Kritikken ser ut til å vokse etter at Ursula von der Leyen besøkte Israel for å vise støtte og sympati etter Hamas-angrepet. Men turen var ikke planlagt, og det murres i et EU som har ulike synspunkter.

Tirsdag ettermiddag møtes EU-landenes stats- og regjeringssjefer til et ekstraordinært, digitalt toppmøte for å harmonisere unionens reaksjoner til konflikten i Israel og Gaza, ifølge The Guardian.

Ettersom frykten vokser over risikoen for en større krig og en humanitær katastrofe i regionen, innrømmer EUs medlemsland at de har kjempet for å opprette en samlet front slik de gjorde i februar 2022 da Russland invaderte Ukraina.

Blandede signaler

EU-president Charles Michel har innkalt til toppmøtet, skriver NTB – Bibiana Piene.

Han ble verken invitert med på eller informert om von der Leyens Israel-tur, noe som har vakt en viss oppsikt.

Flere diplomater sier til Politico at de er svært misfornøyde med at von der Leyen under besøket i Israel sterkt betonet Israels rett til å forsvare seg. Men samtidig nevnte hun ikke at en gjengjeldelse må holdes innenfor folkeretten.

Ursula von der Leyen prøver å sukre den grønne pillen

Kritiserte offentlig

EUs utenrikssjef Josep Borrell har offentlig kritisert von der Leyen for å gå solo.

– EUs utenrikspolitikk bestemmes på EU-toppmøtene og blir diskutert av EU-landenes utenriksministre på møter ledet av meg, uttalte han nylig.

Slike uoverensstemmelser kan ikke fortsette, sier kilder nær prosessen. Innen EU er det økende bekymring for at krigen på Gazastripen kan skade EUs innflytelse og støtte i land i det globale sør – Afrika, Midtøsten og Asia.

Von der Leyen ble også kritisert for sololøp forrige måned, da hun i følge med EU-parlamentets president Roberta Metsola og Nederlands statsminister Mark Rutte undertegnet en asylavtale med Tunisia.

Von der Leyen hadde ikke konsultert hverken EU-presidenten, EUs utenrikssjef eller Ministerrådet.

Det er uklar om von der Leyen stiller til gjenvalg neste år for en ny femårsperiode som EU-kommisjonens president.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.