President for EU-kommisjonen Ursula Von der Leyen og andre kommisjonærer møter Greta Thunberg i kommisjonens hovedkvarter i Brussel 4. mars 2020. Foto: Johanna Geron/Reuters/Scanpix

For andre gang på få måneder får klimaaktivist Greta Thunberg møte sjefen for EU-kommisjonen. Møtet skjer kvelden før EU-landenes ledere samles til toppmøte.

17 år gamle Thunberg er en av fire unge klimaaktivister som skal møte EU-toppen torsdag kveld, opplyste kommisjonen på en pressebrifing torsdag.

I vinter lanserte EU-kommisjonen en «grønn giv» med mål om å gjøre unionen klimanøytral innen 2050. Satsingen har fått kritikk både fra miljøaktivister og klimafornektere som mener kommisjonen gjør enten for lite eller for mye.

Hvor mye penger som skal brukes på klimatiltak og hvordan de skal disponeres, avgjøres i stor grad EUs langtidsbudsjett, som er hovedtema på toppmøtet fredag og lørdag.

Også i mars møtte von der Leyen den svenske tenåringen som har inspirert en global kampanje med sin skolestreik for klimaet. Thunberg deltok da på et møte i kommisjonen rett før den la fram sitt forslag om å lovfeste EUs klimamål. Allerede før forslaget var offentliggjort, kritiserte Thunberg EU-toppene for ikke å gå langt nok.

– Vi trenger ikke bare mål for 2030 og 2050. Først og fremst trenger vi dem for 2020 og hver måned og hvert år som kommer, skriver hun i et brev sammen med andre unge aktivister den gangen.Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.