NTB

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa tirsdag at Ukraina gjør fremskritt i sin motoffensiv mot de russiske styrkene.

Stoltenberg kom med kommentaren da han møtte president Joe Biden i Det hvite hus.

Biden sa at USAs forpliktelse til Nato er bunnsolid og at alliansen har blitt mer enhetlig under Ukraina-krigen. Møtet i Det hvite hus er det fjerde mellom de to lederne.

Det ble et døgn forsinket fordi den amerikanske presidenten måtte få en rotfylling mandag.

Uklart hvem som overtar etter Stoltenberg

Biden har ennå ikke tatt noen avgjørelse om hvem som blir neste generalsekretær i Nato, sa talsperson Karine Jean-Pierre i Det hvite hus på en pressekonferanse.

Stoltenberg skal foreløpig gi seg i slutten av september etter ni år i stillingen som Natos generalsekretær. Det har vært spekulert om perioden vil bli forlenget ytterligere.

Generalsekretæren svarte ikke da han ble spurt om hans periode vil bli forlenget.

På tide å ønske Sverige velkommen

Før møtet med Biden hadde Stoltenberg samtaler med USAs utenriksminister Antony Blinken.

Det er på tide å ønske Sverige velkommen inn i Nato på forsvarsalliansens møte i Vilnius i juli, sa de to. Møtet i Litauens hovedstad finner sted 11. og 12. juli.

Blinken understreket at Sverige har gjennomført en «viktig og veldig korrekt» prosess for å «berolige andre allierte som har uttrykt bekymring».

– Vi ser fram til å ønske Sverige velkommen som en ny alliert så snart som mulig, sa Stoltenberg.

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ikke har godkjent Sveriges søknad.

Forventer ny støttepakke

Blinken og Stoltenberg kommenterte også den russiske krigen mot Ukraina og spesielt støtten som er sendt fra Nato-land til Ukraina.

Antony Blinken forventer at Nato-landene etter møtet i Vilnius vil legge fram en ny støttepakke til Ukraina.

– Vi ser at bidragene fra de allierte innen Nato utgjør en forskjell på slagmarken nå når Ukraina har startet sin motoffensiv. Jo mer land Ukraina klarer å ta tilbake, jo bedre startposisjon har de i fremtidige forhandlinger, sa Stoltenberg.

Han spådde at Nato-ledere vil øke den militære bistand til Ukraina når de møtes neste måned.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.