Polens president Andrzej Duda vil foreslå endringer i en omstridt lov som kan hindre kritikere i å bli valgt til offentlige stillinger.
Kritikerne frykter at de som blir rammet av loven, ikke vil ha mulighet til å bekjempe utestengelsen gjennom rettsapparatet. EU har truet med represalier hvis det viser seg at loven undergraver demokratiske standarder og sivile rettigheter.
Fredag sa Duda at han er forskrekket over all kritikken, og at han derfor vil gjøre endringer på de punktene som har utløst så mye strid.
Kritikerne hevder at loven i all hovedsak er rettet mot opposisjonsleder og tidligere rådspresident i EU, Donald Tusk.
Forslaget kommer fra det konservative regjeringspartiet til Jaroslaw Kaczynski og må ses på bakgrunn av at det til høsten skal holdes parlamentsvalg i Polen.
Kaczynski er leder for Lov og rettferdighetspartiet. Han og Donald Tusk har i årevis vært bitre politiske rivaler.
Loven går ut på å opprette en komité med vide fullmakter, opprinnelig med tanke på å granske russisk innflytelse i det polske samfunn.
Regjeringspartiet har beskyldt Tusk for å ha vært altfor russiskvennlig under sin tid som statsminister mellom 2007 og 2014. Han skal også ha inngått gassavtaler som var svært gunstig for Russland før han tiltrådte i Brussel som rådspresident i perioden 2014–2019.
Eksperter hevder at loven er i strid med den polske grunnloven, og opposisjonen har bedt Duda avvise den. Både EU og USA har reagert sterkt på lovteksten og varsler mottiltak.
Nå sier president Duda at han vil foreslå å endre teksten slik at vedtak fra komiteen skal behandles i rettsapparatet, ikke bare avgjøres ved administrative beslutninger. Dette har vært et hovedpunkt i kritikken.
Duda vil også fjerne muligheten for at personer skal bli utelukket fra offentlige posisjoner.
(©NTB)