Nytt

Foto: Hannibal Hanschke (Merkel) og Carlos Barria (Trump) / Reuters / NTB scanpix.

Hvis USA skulle oppgi sin rolle som verdensmakt, må det fremtidige transatlantiske forholdet også bli gjenstand for grundig prinsipiell ettertanke, sier Tysklands statsminister Angela Merkel som reaksjon på Donald Trumps kunngjøring om at de amerikanske troppene i Tyskland vil bli redusert, for sannsynligvis å flyttes til Polen.

Merkels uttalelse ble gitt i et intervju med Süddeutsche Zeitung som også er omtalt i Die Welt, og var en reaksjon på Trumps kunngjøring, som fant sted under en felles pressekonferanse med Polens president Andrzej Duda i rosehagen ved Det hvite hus onsdag.

I intervjuet sa Merkel også at det er i USAs interesse å la troppene bli igjen i Tyskland, for samtidig å varsle at Tyskland er rede til å fortsette økningen i forsvarsbudsjettet.

Tysklands lave prioritering av forsvaret var også tema under Trumps pressekonferanse i Washington.

Den amerikanske presidenten har en rekke ganger kritisert NATO-landene som bruker mindre enn to prosent av BNP på forsvaret. Men onsdag gikk han så langt som å bruke ordene «delinquent» og «delinquency» om blant annet Tysklands opptreden.

They’re delinquent. Let’s put it that way. They’re delinquent with respect to their dues, the money they’re supposed to be paying for defense. So the United States is defending a lot of countries that are delinquent on what they’re supposed to be paying, and I never feel too good about that.

Germany is paying a very small fraction of what they’re supposed to be paying. They should be paying 2 percent, and they’re paying a little bit more than 1 percent, depending on how you calculate. You could also calculate they’re paying — that they’re paying less than 1 percent. But if you assume they’re paying 1 percent, that’s a tremendous delinquency. Let’s use that word: “delinquency.”

So we’re going to be reducing our forces in Germany. Some will be coming home, and some will be going to other places. But Poland would be one of those other places — other places in Europe.

Delinquency er et tvetydig ord, som i amerikansk engelsk grovt sett har to betydninger:

  • å skylde penger, forsømme å betale eller betalingsudyktighet,
  • lovbrudd, forbrytelse eller kriminalitet.

Trumps utvilsomt bevisste ordbruk, som har fått lite ekko i dekningen av pressekonferansen, er ensbetydende med et større press på Tyskland.

Merkels reaksjon er også tvetydig: Hun signaliserer at Tyskland kan bruke mer penger på forsvaret, men lufter også tanken på å distansere seg fra USA.

Den tyske statsministerens dulgte hentydning er også ment for amerikansk politikk: Forholdet til NATO-landene er allerede et stridstema mellom Trump og Demokratene.